szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az egykori CIA-ügynök és kokainkereskedő Manuel Noriegának egy jóindulatú daganatot távolítottak el az agyából, de nem viselte jól a műtétet.

Agyműtétet hajtottak végre helyi idő szerint kedden Manuel Noriegán, aki egykor Panama diktátora, és egyben az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) ügynöke volt, később pedig kokainkereskedelem miatt ítélték el. Az operáció közben vérzés lépett fel, a volt politikus kritikus állapotban van, kómába került.

A 83 éves Noriega agyából egy jóindulatú tumort távolítottak el, de komplikáció adódott. Nem sokkal később fel kellett nyitni a koponyáját, és másodszor is meg kellett műteni, hogy elállítsák a vérzést az agyában – közölte a jogi képviselője. Ezra Angel szerint az okozhatta a bajt, hogy Noriegának magas a vérnyomása.

Az orvosok azt mondják, hogy azért kellett kioperálni a tumort, mert váratlanul nőni kezdett, és veszélyeztette az egykori katonai diktátor életét. Noriega érrendszeri problémákkal is küzd, kerekesszékbe kényszerült.

Manuel Noriega 1982-től 1989-ig vezette a CIA ügynökeként a közép-amerikai Panamát. Közben gyakorlatilag drogbáró is volt, a hírhedt kolumbiai kartellfőnökkel, Pablo Escobarral működött együtt.

1989-ben végül Washington avatkozott be katonailag, hogy eltávolítsa Noriegát a hatalomból. 1992-ben ítélték el az Egyesült Államokban. Onnan Franciaországnak adták át, ahol pénzmosásért kellett ülnie, majd 2011-es hazatérése után Panamában korrupció és gyilkosság miatt ítélték el még távollétében, de a bíróság a műtét előtt nem sokkal engedélyezte számára, hogy házi őrizetbe kerüljön.

Noriega uralma alatt több politikai ellenfelét tüntette el nyomtalanul.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!