szerző:
MTI

Az egykori CIA-ügynök és kokainkereskedő Manuel Noriegának egy jóindulatú daganatot távolítottak el az agyából, de nem viselte jól a műtétet.

Agyműtétet hajtottak végre helyi idő szerint kedden Manuel Noriegán, aki egykor Panama diktátora, és egyben az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) ügynöke volt, később pedig kokainkereskedelem miatt ítélték el. Az operáció közben vérzés lépett fel, a volt politikus kritikus állapotban van, kómába került.

A 83 éves Noriega agyából egy jóindulatú tumort távolítottak el, de komplikáció adódott. Nem sokkal később fel kellett nyitni a koponyáját, és másodszor is meg kellett műteni, hogy elállítsák a vérzést az agyában – közölte a jogi képviselője. Ezra Angel szerint az okozhatta a bajt, hogy Noriegának magas a vérnyomása.

Az orvosok azt mondják, hogy azért kellett kioperálni a tumort, mert váratlanul nőni kezdett, és veszélyeztette az egykori katonai diktátor életét. Noriega érrendszeri problémákkal is küzd, kerekesszékbe kényszerült.

Manuel Noriega 1982-től 1989-ig vezette a CIA ügynökeként a közép-amerikai Panamát. Közben gyakorlatilag drogbáró is volt, a hírhedt kolumbiai kartellfőnökkel, Pablo Escobarral működött együtt.

1989-ben végül Washington avatkozott be katonailag, hogy eltávolítsa Noriegát a hatalomból. 1992-ben ítélték el az Egyesült Államokban. Onnan Franciaországnak adták át, ahol pénzmosásért kellett ülnie, majd 2011-es hazatérése után Panamában korrupció és gyilkosság miatt ítélték el még távollétében, de a bíróság a műtét előtt nem sokkal engedélyezte számára, hogy házi őrizetbe kerüljön.

Noriega uralma alatt több politikai ellenfelét tüntette el nyomtalanul.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!