szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy hónappal az után, hogy kvázi legalizálta Oroszországban a családon belüli erőszakot, az elnök szívhez szóló nőnapi üzenetet küldött, amelyben a nők "rejtélyes hatalmáról" beszélt.

Kerek egy hónappal nőnapi üzenete előtt írta alá Vlagyimir Putyin orosz elnök azt a rendeletet, amely hazájában szabálysértéssé minősíti vissza a családon belüli erőszak enyhébb formáit. "A hagyományos orosz családi kultúrában a fiúk és apák viszonya a szülői hatalom tiszteletére és a kölcsönös szeretetre épül" – magyarázta a pofonokat engedélyező törvénymódosítást benyújtó képviselőnő, Jelena Mizulina.

A Pravda publicistája, Jaroszlav Korobatov pedig az intézkedést éljenző cikkében arról írt, hogy a nők legyenek büszkék otthon kapott sebeikre, mert egy bizonytalan hátterű tudományos kutatás szerint azok a nők, akiket otthon vernek, nagyobb eséllyel szülnek fiút.

Mit üzent ehhez képest Putyin március 7-én, a nőnap előestéjén?

"Kedves nők, ti titokzatos hatalom birtokában vagytok: miközben feladatok sokaságát teljesítitek, lágyak, felejthetetlenek, bájosak maradtok. Jóságot és szépséget, reményt és fényt hoztok ebbe a világba. Büszkék vagyunk rátok és szeretünk titeket" – írta Putyin a Time által idézett nyílt levélben.

A levélben azt írta, Oroszországban talán még nagyobb szeretettel gondolnak a nőkre, mint más országokban, "ilyenkor a legszebb gondolatainkat anyáinknak, feleségeinknek, kollégáinknak, és mindazoknak a nőknek tartogatjuk, akik közel állnak a szívünkhöz".

Az elnök azt írta, az együttérző és méltóságteljes "nők hordozzák magukban Oroszország igazi lelkét". Erre a közösségi oldalakon sokan azzal reagáltak, hogy Putyin csukatott le több nőt azért, mert a nők jogaiért és általában az emberi jogokért álltak ki.

Az orosz elnök külön is köszönetet mondott a háborús idők nőinek, akik lelki erejükkel elősegítették, hogy "igazi férfiak legyünk és győzelmet arassunk az akadályok ellenére". A mai nők is a háborús anyák nyomdokaiban járnak, minden területen sikert aratva – írta Putyin, aki levele végén minden nőnek boldogságot kívánt. Nőnapi beszéde videón is megjelent, sajnos csak orosz nyelvű verziót találtunk.


Oroszországban súlyos problémát jelent a családon belüli erőszak. 2015-ben a súlyos erőszakos bűncselekmények negyven százalékát családi környezetben követték el, s évente közel tízezer nő veszti életét családon belüli erőszak következtében. Összehasonlításképpen a kétszer akkora lakosságú USA-ban ez a szám 11 ezer.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
2300 lóerős új elektromos hiperautót terveznek Németországban

2300 lóerős új elektromos hiperautót terveznek Németországban

Tiborcz István cégének is jutott az állami olcsó hitelből

Tiborcz István cégének is jutott az állami olcsó hitelből

100-szoros sebességre kapcsolt egy alaszkai gleccser, a tudósok sem értik, miért

100-szoros sebességre kapcsolt egy alaszkai gleccser, a tudósok sem értik, miért