szerző:
MTI

A Wikileaks kiszivárogtatott iratokat a többi között arról, hogy a CIA speciális módszerrel vette át az ellenőrzést számítógépek, egyes okostévék és -telefonok fölött.

A Fehér Ház szóvivője szerint Donald Trump amerikai elnök "rendkívül aggódik", hogy a WikiLeaks kiszivárogtató portálnak sikerült feltörnie a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) biztonsági rendszerét. Sean Spicer kijelentette, hogy a kormány szigorúan fellép a kiszivárogtatók ellen. "Bárkinek, aki titkosított információkat szivárogtat ki, a törvény szigorával kell szembenéznie" – mondta a szóvivő, bűnvádi eljárást kilátásba helyezve. Trump ennyivel kommentálta az ügyet, az iratok valódiságát firtató kérdésekre tehát továbbra sincs válasz.

A WikiLeaks kedden este Londonban több mint nyolcezer titkosított dokumentumot hozott nyilvánosságra a CIA kibernetikai hírszerzésének módszereiről, arról például, hogy az ügynökség a többi között európai és amerikai nagy cégeket is lehallgatott, vagy speciális módszerrel vette át az ellenőrzést számítógépek, egyes okostévék és -telefonok fölött. A Samsung okostelevízióját például lehallgató berendezésként is felhasználták.

A dokumentumok a 2013 és 2016 közötti időszakból származnak, kiderül belőlük, hogy a CIA szorosan együttműködött a Nemzetbiztonsági Ügynökséggel (NSA) és más szövetségi hírszerző szervekkel, valamint az Egyesült Államok legszorosabb szövetségesei, így például az Egyesült Királyság, Kanada, Ausztrália és Új-Zéland hírszerzésével is. Julian Assange, a portál ausztrál alapítója – aki jelenleg Ecuador londoni nagykövetségén él száműzetésben – "kivételesnek" minősítette a kiszivárogtatott információkat, és egy Twitter-bejegyzésben leszögezte, hogy szerinte ez "a CIA történetében az eddigi legnagyobb arányú kiszivárogtatás".

A CIA szerdán nem volt hajlandó kommentálni a WikiLeaks által nyilvánosságra hozott iratokat. "Az említett hírszerzési dokumentumoknak sem a hitelességét, sem a tartalmát nem kommentáljuk" – írta közleményében Jonathan Liu, a CIA szóvivője. Nevük elhallgatását kérő tisztségviselők azonban a Reuters hírügynökségnek azt mondták: a dokumentumok hitelesek, s maga a CIA már 2016-ban észlelte, hogy biztonsági rendszerét feltörték.

Azok a cégek, amelyeknek eszközeit (laptopjait, okostelefonjait, tévéit, routereit) feltörték, egyelőre szintén nem minősítik a kiszivárogtatott dokumentumokat, hanem csak vizsgálódnak. A Microsoft szóvivője közleményben tudatta, hogy a cég megkezdte a vizsgálatot. Omar Santos, a Cisco biztonsági részlegének főmérnöke pedig arról beszélt a Reutersnak adott telefoninterjújában, hogy további WikiLeaks-kiszivárogtatásokra számítanak.

Szövetségi bűnügyi nyomozás kezdődött a WikiLeaks által közzétett, az állítólag a Központi Hírszerző Ügynökség, a CIA által használt kibernetikai hírszerző módszerekkel kapcsolatban, a szövetségi kormányt leginkább az a kérdés aggasztja, hogy nyilvánosságra került, vagy fog-e kerülni olyan információ, amelyből kiderül, hogyan zajlanak a CIA tengerentúli műveletei, vagy olyan kódok, amelyeket más hackerek saját céljaikra felhasználhatnak.


Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Stranger Things 3.: A gyerekek megnőttek, de a szörnyek maradnak – előzetes

Stranger Things 3.: A gyerekek megnőttek, de a szörnyek maradnak – előzetes

A küszködő lakáshitelesek lerohanták a mentőprogramot kapuzáráskor

A küszködő lakáshitelesek lerohanták a mentőprogramot kapuzáráskor

Megvan a megállapodás, vége a Hankook-sztrájknak

Megvan a megállapodás, vége a Hankook-sztrájknak

Tihanyba is bevackoltak a kormányközeli üzletemberek

Tihanyba is bevackoltak a kormányközeli üzletemberek

Így kontrollálja majd a piás sofőröket a Volvo – videó

Így kontrollálja majd a piás sofőröket a Volvo – videó

Kipróbáltuk a játékot, ami Trump rémálma is lehetne

Kipróbáltuk a játékot, ami Trump rémálma is lehetne