szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Mindenre elszánt vietnami orvhalászok tizedelik Új-Kaledónia vizeiben a tengeri uborkákat, amelyek kilójáért akár 2000 eurónak megfelelő összeget is fizetnek Ázsiában.

A világ tengereiben sok helyen már alig látni, Új-Kaledónia vizeiben azonban még tömegével van belőle: vietnami orvhalászok már az Ázsiában ínyencségnek számító tengeri uborkára is kivetették hálójukat.

"Hozzávetőleg háromnegyed éve figyeltünk fel rájuk" – mondta a Franciaországhoz tartozó dél-csendes-óceáni szigetcsoport tengeri környezetért felelős szakembere. "Hetven hajót fedeztünk fel, 55-öt pénzbírsággal sújtottunk, ötöt kikötésre kényszerítettünk" – tette hozzá. Több tonna illegálisan szedett tengeri uborkát foglaltak le, öt vietnami kapitány rácsok mögé került.

Az orvhalászok hajóit törzsük kék színe miatt Blue Boats néven emlegetik. Leginkább Új-Kaledónia északi vizein cirkálnak. A halászoknak nincsenek papírjaik, sem pedig pénzük. Jean-Louis Fournier szerint ennek ellenére rendkívül elszántak, a tengeri uborkákat keresve készek akár az életüket is kockáztatni: a vízbe ugorva akár 40 méter mélyre is lemerülnek, oxigénhez csak egy vékony csövecskén át jutnak, amely a hajóhoz van kötve.

Miután kihalásszák őket, az uborkákat megfőzik és kiszárítják. Különösen Kínában közkedvelt, egytálételekhez, levesekhez, orvosságként vagy afrodiziákumként használják.

A csendes-óceáni kis szigetországok és az ázsiai államok is kimerítették már készleteiket – mondta az Új-Kaledónia fővárosában, Noumeában dolgozó tudós, Pascal Dumas. Az uborka kilója 2000 eurót ér.

Új-Kaledónia körültekintően bánik tengeriuborka-készletével. Az északi tartomány nyugati partjainál kialakítottak egy fenntartható tengeriuborka-halászati övezetet. Nyolc fajtát tenyésztenek, amelyeket csak az után szedhetnek le, ha a példányok elértek egy minimum méretet. A halászat engedélyhez kötött, az állományt rendszeresen ellenőrzik. Új-Kaledónia évi 50 tonna szárított uborkát exportál Ázsiába, de próbálja ezt az iparágat anélkül bővíteni, hogy megtizedelné a tengeri élőlény előfordulását.

A vietnami orvhalászat azonban keresztülhúzza ezeket a terveket, és feldühítette a helyi halászokat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kimentek a hivatalos meghívók, jöhetnek az Apple újdonságai

Kimentek a hivatalos meghívók, jöhetnek az Apple újdonságai

A Gazprom médiacége készít feldolgozást az Anna Kareninából a Netflixre

A Gazprom médiacége készít feldolgozást az Anna Kareninából a Netflixre

Ellenálló szervezet a „téli álom” után – így hozza formába immunrendszerét

Ellenálló szervezet a „téli álom” után – így hozza formába immunrendszerét