szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Akárcsak Szíriában, az Iszlám Állam terroristái az iraki Moszulban sem kímélték a nekik nem tetsző műkincseket, több ezer éves leleteket. Moszulban ugyanakkor találtak egy olyan ásatást egy felszabadított részen, ahol a jelek szerint vigyáztak a kincsekre.

Felbecsülhetetlen értékű leletek hevernek darabokban az Iszlám Államtól nemrég visszafoglalt moszuli múzeumban. Az AFP hírügynökség videója szerint a terroristák vallási okokra hivatkozva több műtárgyat tönkretettek, ezek között 5-6 ezer évesek is voltak. A nagyobbakat összetörték, a kisebbeket pedig ellopták, mivel azokat egyszerűbb volt kivinni Irakból.

Ásatás a felrobbantott mecset romjai alatt

Közben egy helyi régész arról számolt be, hogy kiterjedt ásatást végzett az Iszlám Állam a Jónás próféta mecset alatt Moszulban, amit éppen a terroristák robbantottak fel 2014 júliusában, mert az szerintük az imádság helyett a hitehagyás helyszíne lett. Pedig a mecsetet a hagyományok szerint az iszlám vallásban is fontos személynek számító Jónás próféta nyughelyére építették annak idején.

A dzsihadisták a jelek szerint nagy gondot fordítottak arra, hogy a feltehetőleg zsákmánynak szánt földalatti leleteknek ne essen bajuk.

©
©

A terület januári visszafoglalása után a szakértők egy olyan kiterjedt alagútrendszert fedeztek fel a romok alatt, amely Eszarhaddon, az Újasszír Birodalom egyik jelentős uralkodójának palotájához vezet.

A ninivei régiségügyi- és örökségvédelmi hivatalnál dolgozó szakember szerint az, ahogy az alagutakat kiásták, jelzi, hogy a dzsihadisták ügyeltek a leletek épségére. Egyszerű eszközöket, vésőket használtak az alagutak kialakításához, nehogy kárt tegyenek a leletekben – mondta. Eszarhaddon palotájának egyik bejáratát még egy 2004-es ásatáskor fedezték fel, de a munkálatokat leállították, mert veszélyeztették az egykori mecset alapzatát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Adagonként 19,5 euróért vett az EU újabb 900 millió Pfizer-vakcinát

Adagonként 19,5 euróért vett az EU újabb 900 millió Pfizer-vakcinát

Megy a harc a bankok között a babavárós ügyfelekért

Megy a harc a bankok között a babavárós ügyfelekért

Veneto tartomány kormányzója: A magyarok nyugodtan foglaljanak szálláshelyet

Veneto tartomány kormányzója: A magyarok nyugodtan foglaljanak szálláshelyet