szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Legkevesebb 652 gyermek halt meg Szíriában a harci cselekmények miatt tavaly az ENSZ Gyermekalapja, az UNICEF szerint.

Jelentésében a szervezet megállapítja, hogy a háború dúlta közel-keleti országban tavaly nem lanyhultak az iskolák, kórházak, játszóterek, parkok és otthonok elleni támadások, minthogy a szíriai kormány és fegyveres ellenzéke, valamint a két oldal szövetségesei egyaránt érzéketlenül semmibe veszik a háborús jogot.

Az UNICEF adatai szerint legalább 255 gyermek halt meg az elmúlt évben iskolákban vagy iskolák közelében, és 1,7 millió diák került ki az iskoláztatásból. A szíriai iskolák harmada használhatatlan, egy részük azért, mert fegyveres csoportok foglalták el épületeiket. 

A legsérülékenyebb csoportot az a 2,8 millió gyermek alkotja, akik nehezen elérhető térségekben élnek. Egytizedük ostromlott településeken lakik, amelyek szinte teljesen el vannak zárva a humanitárius segélyektől. Mindezen felül 2,3 millió szíriai gyermek menekültként tengődik a Közel-Kelet más országaiban.

A világszervezet Nemzetközi Gyermek Gyorssegélyalapja két nappal a polgárháborúvá fajult szíriai népfelkelés kirobbanásának hatodik évfordulója előtt tette közzé jelentését.

Az UNICEF ez alkalomból felidézi, hogy már a damaszkuszi rezsim tiltakozókkal szembeni megtorlásának első áldozatai között is voltak gyermekek. 2011. március 15-én a dél-szíriai Deraa lakói tüntetésükön azt követelték, hogy a hatóságok bocsássák szabadon azokat a tizenéves diákokat, akiket azért vettek őrizetbe, mert kormányellenes jelszavakat mázoltak fel iskolájuk falára. A fogságban megkínozták őket.

A dokumentum arra is rámutat, hogy a gyermekvédelmi mechanizmusok és az egészségügyi ellátás rohamos leépülése gyermekmunkába, idő előtti házasságba és hadviselésbe kényszeríti a gyerekeket.

A Save the Children elnevezésű nemzetközi segélyszervezet jelentése épp a múlt héten számolt be arról, hogy a polgárháborús Szíriában számtalan gyerek tapasztalja meg a már-már elviselhetetlen mértékű, "toxikus" stresszt, amelyre sokan önpusztítással reagálnak, míg mások drog- és alkoholfüggőkké válnak, vagy maguk is fegyvert fognak.

A gyermekkatonák bevetése terjedőben van Szíriában – állapítja meg az UNICEF, hozzátéve, hogy adatai szerint a különböző szíriai fegyveres csoportok tavaly legalább 851 gyermeket állítottak fegyverbe, több mint kétszer annyit, mint a megelőző évben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mindössze egy tanár ment be tanítani Répcelakon, fegyelmit kaptak a hiányzók

Mindössze egy tanár ment be tanítani Répcelakon, fegyelmit kaptak a hiányzók

4,3-as erősségű földrengés volt Bécsújhelynél

4,3-as erősségű földrengés volt Bécsújhelynél

Harc közben, a fronton halt meg Csád elnöke

Harc közben, a fronton halt meg Csád elnöke