szerző:
MTI

A Facebook, a Google és a Twitter képviselői egyelőre nem voltak elérhetőek, hogy kommentálják a tervezett változtatásokat.

Heiko Maas német igazságügyi miniszter kedden olyan törvénytervezetet terjesztett elő, amelynek értelmében akár 50 millió euróra (15 milliárd forintra) is megbírságolhatók internetes közösségi portálok, ha nem távolítják el gyorsan felületeikről a gyűlöletkeltő szövegeket.

Németország már 2015-ben nyomatékosan sürgette a Facebookot, a Twittert és a YouTube videomegosztót üzemeltető Google netcégeket, hogy fogadjanak el olyan viselkedési kódexet, amelyben ígéretet tesznek a gyűlölködő tartalmak 24 órán belüli törlésére.

A most előterjesztett törvénytervezet immár jogi kötelezettséggé tenné a törvénytelen tartalmak törlését, a beérkezett panaszok számának bejelentését, és megkövetelné, hogy a szolgáltatók könnyítsék meg a felhasználóknak a sértő tartalmak bejelentését.

A Facebook, a Google és a Twitter képviselői egyelőre nem voltak elérhetőek, hogy kommentálják a tervezett változtatásokat.

Németország eddig is élen járt a világon a gyűlöletkeltő, erőszakkal fenyegető, erőszakos cselekményekre uszító és rágalmazó beszédek elleni törvényi szigorban, de a berlini kormány ezt most a közösségi médiára is ki akarja terjeszteni.

A törvénytervezet komolyan befolyásolhatja azt a több mint fél évtizede folyó vitát, hogy a közösségi média nagyobb felelősséget viseljen-e a felhasználók által közzétett tartalmakért, tekintve, hogy e portálok a hírek egyre fontosabb forrásai lettek.

Németországban e kérdés súlyát növeli, hogy a politikai osztály tart attól, hogy álhírek és rasszista tartalmú bejegyzések terjednek a közösségi portálokon az elmúlt két évben az országba érkezett több mint egymillió migráns rovására, ez pedig befolyásolhatja az idén ősszel tartandó parlamenti választás eredményét.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!