szerző:
MTI

A mexikói drogkartellek rengeteg embert tüntettek el az elmúlt években Veracruzban. Lehet, hogy az ilyen áldozatok maradványait találták meg egy tömegsírban.

Több mint 250 emberi koponyára bukkantak egy jeltelen tömegsírban a kelet-mexikói Veracruzban – közölte kedden Jorge Winckler államügyész. Az államügyész szerint drogkartellek évekkel korábban meggyilkolt áldozatai lehetnek a jeltelen tömegsírokban, amelyeket a Mexikói-öböl partján fekvő Veracruz állam legnagyobb városának számító város külterületén fedeztek fel.

"Oly sok éven át tüntették el a drogkartellek az embereket", miközben "a hatóságok tétlenek voltak" – mondta. A Televisa mexikói tévécsatornának tett nyilatkozatában az államügyész nem tért ki arra, hogy ki és mikor bukkant a koponyákra. A térségben további áldozatok lehetnek eltemetve, mivel az ásatások egyelőre a sírhely egyharmadát tárták csak fel. Az államügyész szavai szerint "egész Veracruz egy hatalmas tömegsír".

A helyi hatóságok múlt heti bejelentése szerint legalább 242 holttestre bukkantak különböző tömegsírokban az elmúlt hat hónap alatt a Mexikó keleti részén fekvő, az ország egyik legveszélyesebb térségének számító Veracruz szövetségi államban az eltűnt rokonaikat kereső családok szervezetének tagjai. A Colectivo Solecito tagjai már évek óta kutatnak elhurcolt emberek után Mexikóban. Az eltűnésekért a bűnszervezeteket és az állami biztonsági szerveket teszik felelőssé. Veracruzban rendkívüli mértékű erőszakot szült a drogháború, amelyben az aktivisták szerint a rendőrök és a katonák gyakorlatilag teljes körű felhatalmazást kaptak a fegyverhasználatra.

Veracruzban több bűnbanda küzd egymással a terület uralmáért. Elsősorban a Los Zetas és a Jalisco Nueva Generación nevű drogkartellek vívnak véres harcokat. Ez utóbbi, amely 2010-ben alakult, az egyik legerősebb bűnbandává vált Mexikóban. Ezt a kartellt gyanúsítják azzal, hogy egy 2013-ban megtalált, jelöletlen tömegsírban 64 áldozata holttestét földelte el.

Mexikó egész területén 2006 óta több mint 170 ezer gyilkosságot regisztráltak, és körülbelül 28 ezer ember tűnt el.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!