szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Május 2-án utazik Moszkvába a német kancellár.

Angela Merkel német kancellár május 2-án találkozik Moszkvában Vlagyimir Putyin elnökkel - jelentette ki csütörtökön Moszkvában Horst Seehofer bajor miniszterelnök, a Keresztényszociális Unió (CSU) vezetője, aki háromnapos látogatásra érkezett Oroszországba.

Putyin, aki a nap folyamán a Kremlben fogadja Seehofert, megerősítette a Merkel-látogatás időpontját, és megkérte vendégét, hogy tolmácsolja a legjobb kívánságait a német kormányfőnek. 

Seehofer a maga részéről átadta az orosz vezetőnek a kancellár üdvözletét. "Merkel kancellár több alkalommal emlékeztetett rá, hogy ne felejtsem el ezt megtenni, és azt mondta, hogy május elején meg akarja látogatni önt" - mondta. 

Puytin kifejezte reményét, hogy Seehofer moszkvai vizitje kedvező hatással lesz a kétoldalú kapcsolatokra és rámutatott, hogy Németország tartományai közül Bajorország az első helyen áll az Oroszországgal folytatott kereskedelemben. A Kreml közleménye szerint amíg az Oroszországba irányuló német kivitel az elmúlt évben csaknem 5 százalékkal csökkent, addig a bajor export ugyanebben a relációban 4 százalékkal nőtt.  

Az orosz elnök március 9-én hívta meg a német kormányfőt, amikor Moszkvában fogadta Sigmar Gabrielt, a berlini diplomáciai tárca vezetőjét. Putyin hangsúlyozta akkor, hogy a két ország közös feladata a kétoldalú kapcsolatok teljes körű normalizálása. A német külügyminiszter reményét fejezte ki, hogy a kancellárnak módja nyílik majd a látogatásra, és kijelentette, hogy hivatali elődje, Frank-Walter Steinmeier szövetségi elnök is Oroszországba készül. 

A kétoldalú kapcsolatok Oroszország 2014-es ukrajnai beavatkozása nyomán romlottak meg. A kereskedelmi forgalom a 2012-es 80 milliárd eurós szintről a tavalyi év 11 hónapjának összesítése alapján 47 milliárdra esett vissza. 

Merkel kancellár Ukrajna területi integritásának következetes szószólója. Seehofer több ízben is állást foglalt az Oroszország elleni szankciók feloldása ellen, ugyanakkor sürgette, hogy Moszkva támogassa a békefolyamatot Kelet-Ukrajnában.

Angela Merkel a kétoldalú viszony keretében 2013 júniusában, a G20-csúcs alkalmából pedig ugyanazon év szeptemberében járt utoljára Oroszországban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
2,2 millió példányban üdvözli Orbán Viktor a nyugdíjasokat

2,2 millió példányban üdvözli Orbán Viktor a nyugdíjasokat

Uniós oltalmat kap a ciprusi halloumi sajt

Uniós oltalmat kap a ciprusi halloumi sajt

A szépségiparba is betör a kormányközeli felcsúti család

A szépségiparba is betör a kormányközeli felcsúti család