szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Akár mérföldkőnek is tekinthető nyilatkozatot tett Észak-Koreával kapcsolatban a Dél-Koreába látogató amerikai külügyminiszter.

A lehetőségek között van egy Észak-Koreával szembeni katonai akció, ha a diktatúra atomprogramjával kapcsolatos fenyegetés olyan szintre emelkedik, ami szerintünk indokolja ezt – fogalmazott dél-koreai látogatásán az amerikai külügyminiszter. Rex Tillerson szerint véget ért a türelem korszaka, az Egyesült Államok vizsgálja, milyen új diplomáciai, biztonsági és gazdasági intézkedéseket lehetne tenni Észak-Korea ügyében.

©

Rex Tillerson minderről azután nyilatkozott, hogy ellátogatott a két Korea közötti demilitarizált zónába. Előzőleg Japánban volt, ahol azt mondta: nem vezettek eredményre az elmúlt húsz évben azok az erőfeszítések, amelyekkel próbálták meggyőzni Észak-Koreát atomprogramja feladásáról – emlékeztet a BBC.

A tiltakozások ellenére a hónap elején újabb rakétakísérletet hajtott végre Észak-Korea, és ráadásul több rakétát lőttek ki, amelyek a Japán-tengerbe csapódtak be. Abe Sindzó japán miniszterelnök azt nyilatkozta, hogy ezek a rakétaindítások súlyosan fenyegették a nemzetbiztonságukat.

Közben a helyiek részvételével kimenekítési gyakorlatot tartottak pénteken Japán Honsú szigetének északnyugati részén úgy, hogy egy észak-koreai rakétatámadást feltételeztek. Ez volt az első alkalom, hogy ott élőket is bevontak egy ilyen manőverbe.

A forgatókönyv az volt, hogy egy ballisztikus rakéta csapódik be japán felségvizein Akita prefektúrában, Oga város közelében. A központi kormány erre a célra kiépített tájékoztatási rendszeren keresztül szükséghelyzetről szóló információkat közöl a helyi kormánnyal, majd a város a rádióban és a tévében, illetve okostelefonokon, valamint hangszórókon értesíti az embereket a kialakult helyzetről.

A gyakorlaton a város tengerre néző negyedében helyi tisztségviselők 110 lakót és más résztvevőket arra szólítottak fel, hogy siessenek a kijelölt evakuációs központokba, egy sportcsarnokba és egy általános iskolába.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A sáskajárástól a sáskafogyasztásig - A Biblia ételei könyvajánló

A sáskajárástól a sáskafogyasztásig - A Biblia ételei könyvajánló

Hadházy: Orbán Viktor hazudik az iskolanyitásról

Hadházy: Orbán Viktor hazudik az iskolanyitásról

Csapágygolyók ömlöttek a 86-os útra, a teherautós elhajtott a helyszínről

Csapágygolyók ömlöttek a 86-os útra, a teherautós elhajtott a helyszínről