szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az FBI nyomozást folytat, milyen kapcsolat volt Donald Trump kampánystábja és Oroszország között a tavalyi amerikai elnökválasztást megelőző időszakban – nyilatkozta a bűnüldöző szerv igazgatója. Ha ez nem lenne elég kellemetlen a Fehér Háznak, James Comey azt is elmondta: nincs bizonyíték Trump legvadabb állítására.

Befolyásolta-e Oroszország a 2016-os amerikai elnökválasztás kimenetelét, ennek a kérdésnek igyekszik utánajárni az FBI. A szervezet eddig hivatalosan nem nyilatkozott arról, van-e folyamatban nyomozás Donald Trump választási kampánycsapata és az orosz vezetés közötti kapcsolatfelvétel ügyében. James Comey FBI-igazgató most a kongresszus titkosszolgálati szakbizottsága előtt tanúskodott, és tisztázta az amerikai belpolitika utóbbi hónapjainak legfontosabb kérdését.

Az orosz nagykövettel folytatott tárgyalásai, illetve azok letagadása miatt már távozni kényszerült Trump nemzetbiztonsági főtanácsadója, Michael Flynn, és tűz alá került Jeff Sessions, az Egyesült Államok legfőbb ügyésze, aki egyben kormánytag is. Sessions ugyanis a kampány során szintén találkozott Oroszország washingtoni emberével, és ezt kongresszusi meghallgatásán letagadta.

Obamáék nyomokat hagytak, de nem a lehallgatásról

Az amerikai sajtó értesülése szerint Barack Obama és stábja a Fehér Ház átadása előtt a titkosszolgálatoktól tudomást szerzett a Trump-csapat és Oroszország gyanús kapcsolatáról. Állítólag Obamáék úgy döntöttek, hogy az utánuk következő Trump-csapatnak megnehezítik az ügy eltussolását, és minél több szövetségi hivatallal osztották meg a rendelkezésre álló információkat. Az orosz kapcsolatokról szóló szivárogtatást sokan ennek a stratégiának tudták be.

Comey (balra) a meghallgatásán
©

Lehetett tehát oka a haragra Trumpnak, amikor személyesen elődjét, Obamát vádolta meg azzal, hogy rendelkezett telefonjai lehallgatásáról a választásokat megelőző hetekben. A gyanúsítást Trump többször megismételte, ám semmilyen bizonyítékkal nem szolgált az általa "gonosznak (vagy betegnek)" nevezett Obama ellen.

Azt többen azonnal közölték: a lehallgatást az államfő nem is kezdeményezheti a Nixon-botrány miatt megváltoztatott szabályok miatt. Egyébként meg ha nyomozati szervek valóban elérték, hogy Trumpot lehallgassák, az csak kínosabb, mivel akkor szövetségi bíró állapította meg az idegen kormány érdekében folytatott tevékenység vagy a hazaárulás gyanúját.

Comey: Senkinek semmi bizonyítéka Obama ellen

Comey a kongresszusi bizottság előtt most kijelentette: nem hallgatták le Trumpot elnökjelöltként, semmilyen információval nem rendelkezik, ami az jelenlegi államfő állításait alátámasztanák, és tudomása szerint az igazságügy-minisztériumban sem rendelkeznek semmi Obamára nézve terhelő adattal.

Comey szerint az igazságügyi minisztériumnak sincsenek bizonyítékai
©

A republikánus elterelés már egyébként is megkezdődött. A kongresszusi bizottság kormánypárti elnöke még az ülés kezdete előtt kijelentette: nem volt lehallgatás. Devin Nunes azonban hozzáfűzte:

más megfigyelési módszert alkalmazhattak Trump ellen.

Nunes magyarázata nem új, így igyekszik védeni főnökét Sean Spicer szóvivő is. Szerinte Trump nem a telefonjai lehallgatásáról írt, amikor azt írta, hogy lehallgatták telefonját, mivel ezt a két szót idézőjelbe tette. Kellyanne Conway főtanácsadó egy lépéssel továbbment, azt állította, hogy manapság már egy mikrohullámú sütőből is meg lehet figyelni az embert. Arról nem beszélt, vajon hány mikrohullámú sütő volt abban a szobában, amelyben a Trump-csapat megbeszéléseit folytatta.

Comey bizottsági meghallgatása előtt egy másik titkosszolgálat, az NSA vezetője ismételte meg hivatalának januári megállapításait a kongresszusi szakbizottságban. Mike Rogers továbbra is vallja, hogy Oroszország lépéseket tett annak érdekében, hogy Hillary Clintont gyengítse a választási küzdelem során.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A biztonságért a szabadságot adják a megfilmesített Szép új világban

A biztonságért a szabadságot adják a megfilmesített Szép új világban

Ellopták Dariust, a világ legnagyobb nyulát

Ellopták Dariust, a világ legnagyobb nyulát

Ez már egy más világ: így nézett ki 97 nap után az első szabad este a briteknél

Ez már egy más világ: így nézett ki 97 nap után az első szabad este a briteknél