szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A választók többsége nem akart változást Bulgáriában a vasárnapi exit poll eredmények szerint.

A mostanáig kormányzó Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) párt vezet szavazatok 32,2- 32,8 százalékával a vasárnapi előrehozott parlamenti választásokon a szavazókörökből kilépő választók megkérdezésén alapuló felmérések (exit poll) urnazárás után közzétett eredményei szerint.

Ha beigazolódnak a választóknak az urnától való távozáskor történő megkérdezésen alapuló eredmények, Bojko Boriszov korábbi miniszterelnök alakíthat harmadszor is kormányt.

A GERB mögött az ellenzéki Bulgáriai Szocialista Párt (BSZP) végzett a második helyen a szavazatok 28-28,4 százalékával az Alpha Research és a Gallup International Balkan közvélemény-kutató intézetek által elvégzett exit poll szerint.

Az Egyesült Hazafiak nevű nacionalista pártszövetség a szavazatok mintegy 8,8 százalékát kapta. A TASZSZ orosz hírügynökség által idézett felmérés szerint a parlamentbe kerül várhatóan a török kisebbség pártja, a Mozgalom a Jogokért és a Szabadságért (DPSz), az Akarat (Volja) és a Reformblokk is.

A választást Bojko Boriszov jobboldali miniszterelnök kényszerítette ki novemberi lemondásával, miután az általa támogatott jelölt a tavaly őszi elnökválasztáson alulmaradt az ellenzéki szocialisták által támogatott, oroszbarát Rumen Radevvel szemben. 2013 óta harmadszor kellett parlamenti választásokat kiírni. 2017. január 27. óta ügyvivő kormány van hivatalban Ognyan Gerdzsikov vezetésével.

Bojko Boriszov, aki a GERB vezetője is, vasárnap este az exit poll eredmények közzététele után be is jelentette, hogy kész kormányt alakítani. Boriszov arra nem volt hajlandó kitérni, milyen pártokkal akar kormánykoalíciót alakítani, mondván, megvárja a hétfői eredményeket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Turisták helyett migránsok érkeznek a Kanári-szigetekre

Turisták helyett migránsok érkeznek a Kanári-szigetekre

Az Európai Unió egy évnyi emissziójával csökkent tavaly a szén-dioxid-kibocsátás

Az Európai Unió egy évnyi emissziójával csökkent tavaly a szén-dioxid-kibocsátás

A Mercedes megmutatta bőven 800 lóerő feletti plugin hibridjét

A Mercedes megmutatta bőven 800 lóerő feletti plugin hibridjét