szerző:
MTI

A finanszírozás megvonása az első lépés a Trump által meghirdetett washingtoni új irányba. Az Egyesült Államok eddig az ENSZ legnagyobb befizetője volt: a 2016-os és 2017-es évi 5,4 milliárd dolláros költségvetés mintegy 22 százalékát Amerika finanszírozta.

Az Egyesült Államok megvonta pénzügyi támogatását az ENSZ Népesedési Alapjától (UNFPA) – jelentette be a washingtoni külügyminisztérium.

A tárca azt írta, hogy Bob Corker, a szenátus külügyi bizottságának vezetője egy levélben közölte, azért szüntetik meg az UNFPA pénzelését, mert támogatja vagy részt vesz egy kínai program szervezésében, amely kényszerabortuszokat, illetve nem önkéntes meddőségi beavatkozásokat bonyolít le.

A finanszírozás megvonása az első jele annak, hogy Washington csökkenti az ENSZ-nek nyújtott amerikai pénzügyi támogatást, amit már korábban kilátásban helyezett Donald Trump elnök. Az ENSZ 2016-os és 2017-es évi 5,4 milliárd dolláros rendes költségvetéséből az Egyesült Államok mintegy 22 százalékkal veszi ki a részét, és így a világszervezet legnagyobb befizetője.

Egyelőre nem világos, hogy összességében mennyi pénztől esik el az ENSZ a washingtoni intézkedések miatt. Trump az amerikai kongresszusnak márciusban elküldött tervezetében egyebek mellett el akarja törölni a világszervezet klímaprogramjainak, köztük a párizsi klímavédelmi egyezményben a fejlődő országok számára létrehozott klímaalapnak szánt támogatásokat. 

António Guterres, az Egyesült Nemzetek Szervezetének főtitkára március közepén óva intette Washingtont a pénzügyi támogatások hirtelen csökkentésétől, egyben kifejezte készségét az ENSZ pénzügyi reformjára. 

Az ENSZ Közgyűlése 1969-ben hozta létre a Népesedési Alapot. Fő feladata a fejlődő országok segítése népesedési problémájuk megoldásában. Pénzügyi eszközei egyrészt a családtervezés, a születésszabályozás, a szexuális egészség, a csecsemőhalandóság kérdését érintő programokat, másrészt a népesedési kérdések és a társadalmi, gazdasági fejlődés közötti összefüggések kutatását fedezik. Az alap kormányzati, illetve magánjellegű adományokból működteti programjait.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!