szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A választásokat június 8-ra írnák ki.

Theresa May szerdán nyújtja be az erről szóló javaslatot a parlament alsóházának.

A választások kiírásához a képviselők kétharmados támogatására van szükség. A Munkáspárt korábban bejelentette, hogy támogatna egy ilyen kezdeményezést.

Várhatóan a Liberális Demokraták is May mellé állnak majd, legalábbis erre engednek következtetni a pártelnök szavai. Tim Farron arról beszélt, hogy ez az egyetlen esély annak az iránynak a megváltoztatására, amerre az ország tart. "Ha el akarjuk kerülni a katasztrofális hard Brexitet, ha a közös piacon akarunk maradni, ha nyitott, toleráns és egységes Britanniát akarunk, itt az esély."

May azzal magyarázta a választások kiírásának szükségességét, hogy az országnak a Brexitről szóló referendum után erős vezetés kell. A miniszterelnök rövid beszédében hangsúlyozta, hogy a parlamentben továbbra sincs egyetértés az Európai Unióból való kilépés hogyanjáról, ez pedig veszélyezteti a tárgyalások sikerét. Hozzátette: nem lát más módot az ország jövőjének és biztonságának garantálására, mint új választások megtartását.

Korábban May és hivatala is többször közölte: nem terveznek 2020, a jelenlegi kormány mandátumának lejárta előtt választásokat kiírni.

A legfrissebb közvélemény-kutatások a konzervatívok jelentős előnyben vannak. A YouGov április első hetében készült felmérése 44 százalékra mérte őket, a munkáspártiakat 23-ra, a Lib Demeket pedig 12-re. A Brexit mellett kardoskodó UKIP 10 százalékot kapott volna, ha azon a hétvégén rendeztek volna választásokat.

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Meghosszabbítják és szigorítják a korlátozásokat Németországban

Meghosszabbítják és szigorítják a korlátozásokat Németországban

Közép-európai járványkörkép: a második hullám mindenhol durvább, mint a tavaszi

Közép-európai járványkörkép: a második hullám mindenhol durvább, mint a tavaszi

Győr egykori MSZP-s polgármestere szerint a Borkai-éra volt a város aranykora

Győr egykori MSZP-s polgármestere szerint a Borkai-éra volt a város aranykora