szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ez lenne a szó szoros értelmében vett népuralom?

Ahol a török szavazók kis többséggel ugyan, de nemet mondtak a török elnöknek erős prezidenciális hatalmat adó vasárnapi népszavazási kérdésre, ott koncentrálódik a török GDP 72 százaléka, és ott veszik meg a Törökországban eladott könyvek 85 százalékát. Ezek a nagyvárosok, a tengerparti, valamint a kurdok lakta területek.

Ahol többen örülnének Recep Tayyip Erdogan teljhatalmának, ott értelemszerűen kevésbé teljesít a gazdaság, és kevesebb könyv fogy – derül ki a Diren Yardimli oslói születésű török dizájner által megosztott térképből.

©

Mint arról beszámoltunk, vasárnap a török választók kis többsége igent mondott az elnöki rendszer bevezetéséről szóló alkotmánymódosításról szóló kérdésre. Ha keresztül viszik az alkotmánymódosítást, Recep Tayyip Erdogan elnök gyakorlatilag korlátlan hatalmat kap. Míg Erdogan szerint az államfői jogkör kibővítésére az országot fenyegető biztonsági kockázatok miatt van szükség, az elnök ellenfelei szerint a politikus önkényuralmi rendszert épít, s visszaél hatalmával. Az ellenzék szerint elcsalt népszavazás miatt hétfő este több ezer tüntető vonult az utcára Isztambulban. Az Európa Tanács szerint az ellenzék indokoltan dühöng: 2,5 millió szavazatot is elcsalhattak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Donald Trump utoljára kegyelmezett meg két pulykának

Donald Trump utoljára kegyelmezett meg két pulykának

A Szerencsejáték Zrt.-nél fideszes települések nyernek mászókát

A Szerencsejáték Zrt.-nél fideszes települések nyernek mászókát

A járványról információt nem kapnak, a propagandának nem hisznek, a kórházaktól félnek a vidékiek

A járványról információt nem kapnak, a propagandának nem hisznek, a kórházaktól félnek a vidékiek