szerző:
hvg.hu

A nemrég magyar állampolgárságot kapott Henri Boulad korábban bírálta a pápát a túlságosan megengedő nézetei miatt, de most, Ferenc pápa egyiptomi útja után teljesen revideálta álláspontját.

Már közel sem gondol olyan kritikusan a világhírű jezsuita gondolkodó Ferenc pápára, mint korábban. Az immáron magyar állampolgár Henri Boulad véleménye azután változott meg, hogy a pápa Egyiptomba látogatott. „Elképzelhetetlen volt számomra, ami most történt. Hihetetlen, hogy a pápalátogatás 27 órája micsoda forradalmi változást indított el a keresztény-muszlim kapcsolatokban itt, Egyiptomban. Megváltoztattam véleményemet a pápával kapcsolatban. Úgy látom, az ő véleménye és gondolkodása is változott a migránsokkal kapcsolatban... És jobban értem a pápa korábbi gondolkodását is...” – ad hírt a Magyar Kurir. Boulad véleményváltozásáról a jezsuita Párbeszéd Háza vezetője, Sajgó Szabolcs SJ adott hírt a Facebookon, Boulad neki tárta fel gondolatait.

A közmédia, a Magyar Idők és a Heti Válasz is kiemelten foglalkozott a világhírű jezsuita, szír gyökerű, Egyiptomban élő gondolkodó, Henri Boulad korábbi gondolataival, Ferenc pápát kritizáló kijelentéseivel. Boulad szerint az iszlám, illetve a Muzulmán Testvériség szervezet először ravaszul, majd ha nem jár sikerrel, agresszíven terjeszkedik, az egész világon be akarja vezetni a sariát, az iszlám törvénykezést. A Pesti Srácok azt is kiemelte, hogy Boulad szerint Orbán Viktor "egy próféta, aki ajtót nyit a változás felé. Hozzátette, érdemes lesz megvárni a francia választási eredményeket, amely éppolyan váratlan fordulatot hozhat, mint az amerikai elnökválasztás". A francia elnökválasztás második fordulója előtt nagyjából 20 százalékkal vezet Macron Le Pen előtt, egyelőre úgy tűnik, nem lesz Trump-féle fordulat.

Boulad a pápát is bírálta, szerinte Ferenc pápa nem érti az iszlám lényegét. A Mandiner is szemlézte interjúját: "Először meg kell védened a családod, a kultúrád, az identitásod, és azután kell kinyitnod az ajtód – ahogy ezt a kontinens az eddigi évszázadok során tette. Európa mindig egy nyitott földrész volt, de ebben a helyzetben nem szabad engedni egy invázió jellegű áradatnak, ami a jövőre nézve a teljes destabilizációt jelenti."

Bouladnak annyira tetszik a világ keresztényeit védő magyar kormány, hogy felvette a magyar állampolgárságot is, ehhez még az általánosan kötelező feltételek (magyar nyelvtudás) alól is felmentést kapott. (Más kérdés, hogy a hozzánk érkező keresztény menekültekkel már közel sem bánunk olyan kegyesen.)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kovács Patrícia: „Nagyon érdekel, hogy mi van az ajtó mögött”

Kovács Patrícia: „Nagyon érdekel, hogy mi van az ajtó mögött”

A kormány már tudja, hogyan seprűz ki százezer embert a közszférából

A kormány már tudja, hogyan seprűz ki százezer embert a közszférából

Fél éve ígérgeti a Facebook, hogy bekapcsol egy funkciót, amellyel ki tudja, mióta “játszadozik” Zuckerberg

Fél éve ígérgeti a Facebook, hogy bekapcsol egy funkciót, amellyel ki tudja, mióta “játszadozik” Zuckerberg

Kíváncsi, hogy él egy igazi milliárdos? Csak a luxusautók kitesznek hat emeletet

Kíváncsi, hogy él egy igazi milliárdos? Csak a luxusautók kitesznek hat emeletet

Igazi fotókon csípték nyakon a Huawei titokzatos harmadik telefonját

Igazi fotókon csípték nyakon a Huawei titokzatos harmadik telefonját

Készüljön, a héten rossz lesz a levegő ebben a 12 magyar városban

Készüljön, a héten rossz lesz a levegő ebben a 12 magyar városban