szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

A francia médiumoknak tilos közzétenniük azokat az e-maileket és egyéb dokumentumokat, amelyeket a centrista franca elnökjelölt, Emmanuel Macron stábjának szervereiről loptak el ismertelen hackerek. A tiltást figyelmen kívül hagyók megsértenék a kampánycsendet, s ez bűncselekménynek minősülne - közölte szombaton az elnökválasztási kampányt ellenőrző országos bizottság. Macron korábban a francia demokrácia aláásására tett kísérletként értékete a nagyszabású hackertámadást.

A testület az ügyben össze is ült szombaton - egy nappal a választások második fordulója előtt -, de már az ülése előtt figyelmeztette a francia médiát.

Macron kampánycsapatának belső levelezéséből péntek éjjel több ezer e-mail vált nyilvánosan elérhetővé az interneten. Az elnökjelölt En Marche! nevű mozgalmának közleménye szerint a stáb "jelentős és összehangolt számítógépes támadás" áldozata lett pénteken este, aminek következtében különféle belső információk kerültek nyilvánosságra a közösségi médiában.

©


    Mintegy kilenc gigabájtnyi adatot töltött fel egy magát EMLEAKS-nek nevező felhasználó a Pastebin nevű dokumentummegosztó portálra. A kiszivárogtatás alig egy-másfél órával az elnökválasztás második fordulóját megelőző franciaországi kampánycsend kezdete előtt történt. Macronék szerint a kiszivárogtatott levelek közé a dokumentumokat közzé tévők hamisítványokat is csempésztek. A betörésről beszámoló közleményben Macron hagnsúlyozta, az akció hasonlít arra, ahogyan a tavalyi amerikai elnökválasztás előtt  hackerek feltörték a demokrata párti jelölt, Hillary Clinton mögött álló Demokrata Párt levelezési szerverét. Az akkori támadás mögött állítólag a Moszkvával szövetséges hackerek álltak.  

    A pénteken nyilvánosságra hozott utolsó felmérések az egy éve alakult és magát a hagyományos jobb- és baloldali pártok fölé helyező En Marche! (Lendületben!) nevű saját politikai mozgalmát vezető Emmanuel Macron biztos győzelmét jelezték. Macron 61,5-62 százalékos támogatottsággal győzheti le a radikális jobboldali Nemzeti Front jelöltjét, Marine Le Pet, aki a szavazatok 38-38,5 százalékára számíthat az előrejelzések szerint.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vizsgálja a rendőrség az infarktusa miatt rossz helyen parkoló, majd megbírságolt nő ügyét

Vizsgálja a rendőrség az infarktusa miatt rossz helyen parkoló, majd megbírságolt nő ügyét

Lefoglalták a helyszínt június végére a Balaton Soundra

Lefoglalták a helyszínt június végére a Balaton Soundra

Teljesen leáll az oktatás jövő héten a járvány miatt egy budapesti iskolában

Teljesen leáll az oktatás jövő héten a járvány miatt egy budapesti iskolában