szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Ausztriában csak indokolt esetben lehet valakinek kettős állampolgársága. A szabály betartását eddig nem nagyon ellenőrizték, de Alsó-Ausztriában komolyan akarják venni, és szigorú ellenőrzést ígérnek.

Büntetés vár az illegális kettős állampolgárokra Alsó-Ausztriában – számolt be a Die Presse című osztrák lap hétfőn.

Ausztriában alapvetően kizárt a kettős állampolgárság lehetősége: aki osztrák állampolgárságot kap, annak le kell mondania eredeti állampolgárságáról, és fordítva. A kettős állampolgárság csak indokolt esetben megengedett, például ha valaki osztrák szülője révén szerzi meg, vagy ha valakinek állampolgárságot adományoznak. A tilalom betartását eddig nem nagyon ellenőrizték, és a kettős állampolgársággal rendelkezők kiszűrésére nincsen országosan érvényes szabályozás.

Az alsó-ausztriai tartományt vezető Johanna Mikl-Leitner olyan intézkedéscsomagot jelentett be, amely szerint akit kettős állampolgárság birtoklásán kapnak, attól megvonják a szociális juttatást és a családi támogatás folyósítását, illetve ezek visszafizetésére is kötelezik. Ha a hatóságok tudomására jut a visszaélés, rögtön jelenteniük kell a tartományi állampolgársági hivatalnak. A néppárti Mikl-Leitner egyúttal az állampolgárság szigorúbb ellenőrzéséről is beszélt.

Az április közepén rendezett törökországi alkotmánymódosító népszavazáson több mint százezer, Ausztriában élő török szavazhatott. A referendumnál kiderült, hogy több török származású osztrák rendelkezik egyidejűleg török állampolgársággal is – közölte a Die Presse. A lap kitért arra is, hogy a török hatóságok együttműködésének hiánya miatt igen nehéz a helyzet átfogó felderítése.

Wolfgang Sobotka belügyminiszter korábban arról beszélt, hogy ötezer euróig terjedő pénzbírsággal büntetnék Ausztriában az osztrák jogba ütköző török–osztrák kettős állampolgárságot. A cél a miniszter szerint tudatosítani az emberekben, hogy törvénysértést követ el, aki kettős állampolgár.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Félrevezette a Fehér Házat, Trump mégis kegyelmet adna volt nemzetbiztonsági tanácsadójának

Félrevezette a Fehér Házat, Trump mégis kegyelmet adna volt nemzetbiztonsági tanácsadójának

A balkáni magyar befolyásszerzésről érdeklődik az EP

A balkáni magyar befolyásszerzésről érdeklődik az EP

Két új olcsó telefont ad ki a Samsung: íme a Galaxy A12 és a Galaxy A02s

Két új olcsó telefont ad ki a Samsung: íme a Galaxy A12 és a Galaxy A02s