szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A voksok több mint 80 százalékának összeszámlálása alapján Emmanuel Macron az érvényes szavazatok 65,31 százalékát szerezte meg a vasárnapi francia elnökválasztáson - közölte a belügyminisztérium. Macron már vasárnap este beszélt Angela Merkel német kancellárral és Theresa May brit miniszterelnökkel.

A Nemzeti Front (NF) jelöltje, Marine Le Pen a voksok 34,69 százalékát kapta meg. A különbség jóval több 20 százalékpontosnál, mint az az előrejelzésekben szerepelt. Az NF viszont a szavazatok arányát tekintve megdöntötte saját rekordját.

A választási részvétel 75,3 százalékos volt. A leadott szavazatok 12,5 százaléka érvénytelen. A távolmaradók és az érvénytelenül szavazók aránya együtt szokatlanul nagy egy elnökválasztáshoz képest - állapította meg Anne Jadot, a Lotharingiai Egyetem politológus professzora. 

Párizsban Macron megszerezte a voksok 90 százalékát - közölte a Twitteren Anne Hidalgo főpolgármester. Hidalgo, akinek köztudottan hűvös a viszonya Macronnal, így gratulált neki: "A lehető legnagyobb sikert kívánom az országnak!".

Az urnazárás után több kisebb erőszakos tüntetőcsoport összecsapott a rendőrséggel a főváros keleti részében. A rendőrök könnygázzal oszlatták fel őket, több tüntetőt igazoltattak, illetve őrizetbe vettek.

Macron beiktatása a hét végén lesz az Elysée-palotánál. Pontos idejét még nem közölték, de mindenképpen Francois Hollande leköszönő elnök mandátumának május 14-i lejárta előtt kell megtörténnie.

Macron első hivatalos programján hétfőn Hollande-dal együtt részt vesz a II. világháborús Győzelem napi ünnepségen. Az elnökválasztás hivatalos eredményét az alkotmányos tanács jelenti be csütörtökig.

A megválasztott francia elnök telefonon beszélt vasárnap este Angela Merkel német kancellárral, megígérve neki, hogy hamarosan ellátogat Berlinbe, és beszélt Theresa May brit miniszterelnökkel is Nagy-Britannia kilépéséről az Európai Unióból - közölték különböző források.

Merkellel 10 perces, nagyon szívélyes beszélgetést folytatott Macron - közölte egy meg nem nevezett forrás, aki közel áll a vasárnapi francia elnökválasztás győzteséhez.

Theresa May egyik szóvivője közölte, hogy a brit kormányfő melegen gratulált Macronnak, és kifejezte várakozását leendő közös munkájukkal kapcsolatban egy sor területen, legközelebb a NATO- és a G7-csúcstalálkozókon. May ismét elmondta, hogy hazája - az unióból való kilépése után - erős partneri kapcsolatot szeretne egy biztonságos és gyarapodó Európai Unióval.

Macron szintén beszélt Justin Trudeau kanadai miniszterelnökkel is.

Trudeau a hivatala szerint kifejezte abbéli reményét, hogy a Macron vezette Franciaországgal közösen elő tudják majd mozdítani a nemzetközi biztonságot, megerősítik a tudományos és technológiai együttműködést, és sok munkahelyet hoznak létre a középosztály számára az Atlanti-óceán mindkét partján.  

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kiderült az elektromos Ford Mustang Mach-E valós hatótávja

Kiderült az elektromos Ford Mustang Mach-E valós hatótávja

Bodolay Géza az SZFE Színházművészeti Intézetének vezetője

Bodolay Géza az SZFE Színházművészeti Intézetének vezetője

Van egy remek védelmi funkció az androidos mobilokban – így hívhatja elő

Van egy remek védelmi funkció az androidos mobilokban – így hívhatja elő