szerző:
hvg.hu

Minden joga megvan, hogy általa választott információkat osszon meg Oroszországgal – jelentette ki az amerikai elnök azután, hogy a The Washington Post megírta: amikor a múlt héten Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel találkozott, Donald Trump vélhetően titkos információkat is elárult neki.

Az elnök a Twitteren írt erről azután, hogy több kormányzati tisztségviselő is tagadta a lap értesüléseit. "Elnökként meg akartam osztani Oroszországgal (egy nyíltan meghirdetett fehér házi találkozón), amihez minden jogom megvan, tényeket a terrorizmussal és a repülésbiztonsággal kapcsolatos tényeket" – írta Trump. Hozzátette azt is, hogy erre humanitárius okai voltak, illetve azt szerette volna elérni vele, hogy Oroszország még határozottabban lépjen fel az Iszlám Állam és a terrorizmus ellen.

A The Washington Post szerint az elnök olyan – laptopokba rejtett robbanóanyagokkal kapcsolatos – információkat kotyogott ki, amelyek annyira titkosak voltak, hogy még az amerikai kormányzat valamennyi tagja sem ismerhette meg azokat.  Az értesülések külföldi forrásoktól származhatnak, továbbadásuk pedig veszélyeztetheti az Iszlám Állam köreiben dolgozó hírszerzők munkáját.

Korábban az Trump nemzetbiztonsági tanácsadója, HR McMaster azt közölte, nem igaz, amit a lap írt. Az elnök tweetjei azonban cáfolni látszanak az állítását.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!