szerző:
hvg.hu

Az új elnök Putyin mellett állva fejtette ki, hogy az orosz állami pénzből fenntartott Russia Today és Sputnik News szerinte propagandaeszközök, ezért nem is engedte be őket a rendezvényeire.

Vlagyimir Putyin orosz elnök és Emmanuel Macron új francia államfő találkozója után a versailles-i sajtótájékoztatóján a Russia Today France munkatársa kérdezett rá Macronnál arra, hogy a kollégáit miért nem engedték be az elnökválasztási kampány idején Macron rendezvényeire.

Az új elnök nem jött zavarba attól, hogy Putyin ott állt mellette, hanem minden gond nélkül kifejtette, hogy az orosz állam által finanszírozott Russia Todayt és a Sputnik Newst nem tartja független médiának:

"Igazán kiváló kapcsolatot sikerült kialakítanom a külföldi újságírókkal, már azokkal, akik tényleg újságírók. Politikusként viszont felelősségünk van abban, hogy kimondjuk a dolgokat."

Ha a sajtóorgánumok megalázó valótlanságokat terjesztenek, akkor már nem újságírók, hanem befolyásolási eszközök.

"A Russia Today és a Sputnik a kampány alatt befolyásolási eszközök voltak, és többször is valótlanságokat állítottak a személyemről és a kampányomról. Ezért úgy döntöttem, hogy nekik nincs helyük a környezetemben, és ezt most meg is erősítem. Az összes professzionális külföldi újságíró, beleértve az oroszokat is, bejuthattak a kampányrendezvényeimre. Ez egyszerű, ezek a szabályok, és ezek mindig ugyanazok. Ez súlyos dolog, hogy külföldi sajtóorgánumok – valamilyen befolyás alatt, hogy milyen alatt, nem tudom – beavatkoztak egy demokratikus kampányba azzal, hogy súlyos valótlanságokat terjesztettek. Ebből nem fogok engedni."

Úgyhogy mondjuk ki az igazságot, a Russia Today és a Sputnik nem úgy viselkedtek, mint a sajtóorgánumok és az újságírók, hanem úgy, mint befolyásolási eszközök, propagandaeszközök, hazug propagandaeszközök.

– jelentette ki Macron.

Hogy Putyin közben milyen fejet vágott, azt ezen a videón lehet látni:

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!