szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

Bizarr magyarsággal megírt táblák jelentek meg Kárpátalján, amivel a helyiek gyanúja szerint az oroszok szerették volna egymásnak ugrasztani az ott élő magyarokat és ukránokat.

„A szélén a magyar nyelv” – ez állt azon a táblán, amely a Nagyszőlősi járás felirat alatt tűnt föl a Kárpátalján. A megmosolyogtató szöveget egyértelműen számítógépes fordítóprogrammal készítették nem magyar anyanyelvűek. A szerző oroszul beírta a keresőbe: „Kraj vengerszkogo jazika”. Ez akár az is jelentheti, hogy magyar nyelvű vidék (aminek lenne értelme), de mivel a kraj oroszul valaminek a szélét is jelenti, a készítő ezen értelmetlen verzió mellett döntött. A Kárpátalján több hasonló felirat is feltűnt, amit a helyiek orosz ármánykodásnak tulajdonítanak, hogy feszültséget szítsanak az ott élő magyarok és ukránok között. Gond azonban inkább az ukrán–magyar határon lesz, amelyre a jelenleginél sokkal nagyobb forgalom zúdulhat, ha június 11-én részlegesen megszűnik a vízumkényszer, és a konzuli tisztviselők helyett a határőröknek kell kiszűrni az EU schengeni övezetébe való belépésre nem javasolt személyeket.

További részletek a csütörtökön megjelent HVG-ben.

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Csak rámutatnak az anyajegyre ezzel a kütyüvel, és megmondja, bőrrákról van-e szó

Csak rámutatnak az anyajegyre ezzel a kütyüvel, és megmondja, bőrrákról van-e szó

Tíz nap alatt minden 45 év feletti regisztráltat beoltana a kormány

Tíz nap alatt minden 45 év feletti regisztráltat beoltana a kormány

Nincs pénze már élelemre sem, munkát keres a Drága örökösök színésze

Nincs pénze már élelemre sem, munkát keres a Drága örökösök színésze