szerző:
hvg.hu

Washington nehezen tűri, hogy a testület szinte kizárólag csak Izraelt bírálja.

Az Egyesült Államok fontolgatja kilépését az ENSZ Emberi Jogi Tanácsából, mivel bírálja annak Izraellel szemben elfogult magatartását – jelentette a BBC. Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövet közölte, nagyon alaposan átgondolják, milyen szerepet tölthetnek be a testületben. Mint mondta, nehezen elfogadható, hogy Amerika szövetségesével, Izraellel szemben öt határozatot fogadtak el, míg Venezuelával szemben egyet sem.

A The Washington Postnak írt véleménycikkében az amerikai diplomata arról írt: véget kell vetni annak, hogy a tanács egyoldalúan, kizárólag Izraelt bírálja folyamatosan. Mindeközben a tanács alig tett valamit az emberi jogilag botrányos Iránnal vagy Venezuelával szemben, ahol az elmúlt hónapokban tüntetők tucatjait lőtték le.

Amerika nem először jelenti be, hogy kilépne a zsidó állammal szemben rendkívül elfogult testületből. Egy márciusi számítás szerint a testület ötször annyi határozatot fogadott el a zsidó állammal szemben, mint a világ összes többi országával kapcsolatban.

Az ENSZ Közgyűlése 2006. március 15-én hozta létre az új Emberi Jogi Tanácsot, amely a korábbi botrányos, egy időben Kadhafi Líbiája által is elnökölt ENSZ Emberi Jogok Bizottságát helyettesíti.

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!