szerző:
MTI

A The Washington Post szerint nemcsak az új FBI-igazgató megnevezése majdnem egy hónapja, hanem a magas kormányzati beosztásokra is nehezen találnak embert. Még Kellyanne Conway főtanácsadó férje sem akart magas rangú kormányzati munkatárs lenni.

A The Washington Post szerint a Donald Trump kormányának komoly gondokat okoz, hogy munkatársakat találjon.

A lap internetes változatában kedden megjelent elemzés szerint a gondokat jól jellemzi a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatójának elbocsátása után kialakult helyzet.

James Comey igazgatót csaknem egy hónapja, május 9-én bocsátották el, és a posztot azóta sem töltötték be, annak ellenére, hogy Trump elnök gyors váltást ígért. A lap utal arra, hogy amikor Bill Clinton 1993 nyarán elbocsátotta az akkori FBI-igazgatót, Louis Freeh személyében már másnap új vezetőt jelölt. Trump elnök ezt nem tette, de azt ígérte, hogy "hamarosan" megnevezi az új igazgatót, sőt három héttel ezelőtti közel-keleti és európai útja előtt bejelentette: "nagyon közel jár" a bejelentéshez.

Az amerikai sajtóban sok politikus neve került szóba, közülük azonban négyen nyilvánosan is közölték, hogy visszalépnek az esetleges jelöltségtől. Trey Gowdy dél-karolinai republikánus képviselő május 15-én, John Cornyn texasi republikánus szenátor május 16-án, Richard McFeely, az FBI volt tisztségviselője május 20-án, Joseph Lieberman volt connecticuti demokrata párti szenátor pedig május 25-én jelezte, hogy nem kívánna kormányzati feladatot vállalni.

A The Washington Post emlékeztet rá: valamennyi potenciális jelölt akkor jelentette be visszalépését, amikor napvilágra kerültek azok a sajtójelentések, amelyek szerint Donald Trump állítólag megpróbált nyomást gyakorolni James Comey igazgatóra, hogy zárja le az orosz szálak vizsgálatát.

A lap ugyanakkor kitér arra is, hogy nem csupán az FBI új igazgatójának kiválasztásával vannak gondjai a kormányzatnak. Majd felsorolja, hányan mondták vissza a magas kormányzati beosztásokra szóló felkérést. A lap kilenc jelöltet említ, köztük a munkaügyi minisztérium élére, a kereskedelmi miniszterhelyettesi és a pénzügyminiszter-helyettesi posztra, illetve a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivői posztjára jelölt személyeket.

Még egyik főtanácsadója, Kellyanne Conway férje is elhárította, hogy az igazságügyi minisztérium magas rangú munkatársaként dolgozzék. A magyarázatot sejtetik George Conway hétfői Twitter-bejegyzései. Ezekben Conway azt írta: nem ért egyet azzal, ahogyan Trump elnök Twitter-üzenetekben közli álláspontját a beutazást korlátozó elnöki rendeletekről. Ezek ugyanis nagyon komolyan aláássák az igazságügyi minisztérium jogi érvelésének hitelét – vélte.

A The Washington Post úgy véli: egyesek az elnök viselkedése miatt, mások viszont az érdekkonfliktusok vagy a botrányok okán hárítják el a kormányzati munkát.

A Yahoo News hírportál például kedden jelentette: eddig négy különböző ügyvédi iroda utasította vissza Trump elnök képviseletét a 2016-os elnökválasztási kampány idején történt, Trump munkatársai és orosz tisztségviselők között létrejött esetleges kapcsolatok feltárására irányuló vizsgálatban.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!