szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Kemény utcai harcokra készül az Iszlám Állam szíriai fellegvárában, Rakkában – derül ki a BBC által nyilvánosságra hozott rejtett kamerás felvételből.

Háborús hangulat uralkodik az Iszlám Állam szíriai fellegvárában. Az arab–kurd Szíriai Demokratikus Erők – koalíciós légi támogatással – hétfőn kezdték meg Rakka ostromát, amely végkimenetele döntő fontosságú lehet az iszlamista terrorszervezet ellen folytatott háborúban. A BBC szerdán közzétett egy rejtett kamerás felvételt a terrorszervezet által meghirdetett kalifátus "fővárosának" rémisztő hétköznapjairól. A BBC stábja Törökországban találkozott a videót készítő aktivistákkal, akik arról számoltak be: számukra a legnehezebb – a túlélésen kívül – az, hogy bármilyen információt kicsempésszenek a terroristák által éjjel-nappal őrzött Rakkából.

A Rakka hétköznapjait bemutató videón elsőre nem is látszik, hogy a város több mint három éve megszállás alatt áll. Az utcák forgalmasak, a boltok nyitva vannak, a közlekedés is működik. A felvételen azonban hamar kiderül, hogy ez csak a látszat: a lakosság maradék része menekül, sokan teherautókra pakolják ingóságaikat, mások takarókkal, szőnyegekkel a vállukon, gyalogosan próbálnak átjutni a szomszédos – már korábban felszabadított – településekre. Az utcákon homokzsákokat halmoztak fel, barikádokat építenek, több utcát pedig ponyvákkal fedtek be, hogy leplezzék a terroristák mozgását a koalíciós erők drónjai elől.

"A városban készültség van. Háborús hangulat uralkodik, utcai harcokra készünek. Ez a halál városa. Bárkit bármikor megölhetnek"

– idézte a BBC a felvételt készítő egyik aktivistát.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tordai megkérdezte, miért időszerű a nyitás, mire megkapta, hogy az orosz vakcina ellen kampányolt

Tordai megkérdezte, miért időszerű a nyitás, mire megkapta, hogy az orosz vakcina ellen kampányolt

A francia EU-elnökség megváltoztatná a 3 százalékos deficitszabályt

A francia EU-elnökség megváltoztatná a 3 százalékos deficitszabályt

Irán szerint Izrael a felelős a natanzi urándúsítóban bekövetkezett üzemzavarért

Irán szerint Izrael a felelős a natanzi urándúsítóban bekövetkezett üzemzavarért