Fazekas Zsuzsa
Fazekas Zsuzsa
Tetszett a cikk?

Emmanuel Macron francia államfő pártja a parlamenti választások vasárnap első fordulójában elkezdte leváltani a korábbi francia politikai elitet – rutinos politikusok vonulnak ki a politikából, mások pedig Macronék túlzott hatalmától és többségétől tartanak.

Megrázta a francia közéletet a vasárnapi nemzetgyűlési választások eredménye, amelyen a rekordalacsony részvétel mellett Emmanuel Macron új elnök pártja, A köztársaság lendületben (La République en marche!, LRM) szerezte a legtöbb szavazatot, és jelen állás szerint nekik lesz a legnagyobb frakciójuk a következő parlamentben.

Az LRM összesen 449 választókerületben szerezte meg a legtöbb szavazatot a most vasárnapi első fordulóban, míg a hagyományos jobboldali pártok 67-ben, a szélsőjobboldali Nemzeti Front (Front National, FN) 20-ban, a baloldali pártok, beleértve a kommunistákat is pedig mindössze 35-ben. Francois Hollande volt elnök pártja, a szocialisták lesújtó vereséget szenvedtek, mindössze 12 körzetben szerezték meg a legtöbb szavazatot önállóan, 11 másik kerületben pedig más pártokkal összefogásban.

A most vasárnapi második fordulóban a választókerületekben legtöbb szavazatot szerző jelöltek mérkőznek meg egymással, a legtöbb helyen pedig a Macron-pártiak állnak majd szemben a hagyományos jobb- és baloldal jelöltjeivel, valamint a szélsőjobbal. Mindössze 20 körzetben lesz hagyományos jobb- és baloldal közti küzdelem a második fordulóban.

Jelen állás szerint így a legnagyobb valószínűséggel Macron pártja adja majd az újonnan felálló nemzetgyűlés többségét több mint 400 képviselővel az 577 fős parlamentben, de ez máris gyakorlati problémákat vet majd fel. A francia parlamentben ugyanis számos olyan pozíció van, amely csak némi politikai tapasztalat után betölthető, az LRM színeiben induló összesen 517 jelölt között pedig mindössze 27-nek volt csak korábban politikai tapasztalata, a nagy többségük teljesen újoncnak számít a politikában.

A vasárnapi választások szinte teljesen lemosták a korábbi politikai elitet: a volt szocialista elnökjelölt, Benoit Hamon egy sokatmondó, Sziszüphoszt ábrázoló tweettel kommentálta a választási eredményeket, egy 70 éves politikusnő, a Francois Mitterrand és Lionel Jospin alatt miniszterként szolgáló szocialista Elisabeth Guigou pedig már bejelentette, hogy visszavonul a politikától, miután a második fordulóba sem jutott a választásokon körzetében.

"A franciáknak még van egy hete kiegyensúlyozni a dolgokat. Azután öt évig már késő lesz. A Vörös-tenger megnyílt, ez időnként előfordul" – kommentálta az eredményeket a jobbközép Köztársaságiak (Les Républicains) egyik vezető politikusa, Jean-Francois Copé, aki szerint a baloldal összeomlása normális, mert Macron pártja szerinte leginkább a szocialistáktól vitt el szavazókat. Copé szerint viszont aggályos, hogy jelen állás szerint alig lesz ellenzék az új francia nemzetgyűlésben: "80 vagy 100 ellenzéki képviselő, az már nem ellenzék. Hol lesz akkor az ellenzék? Attól félek, hogy az utcán, időnként erőszakosan, és a szélsőbal vezeti majd őket."

Nathalie Kosciusko-Morizet, volt miniszter, szintén a Köztársaságiak jelöltje azt fejtegette, hogy bár a hagyományos pártokat elsöpörte a Macron-féle párt, az is ugyanúgy működik, és nem fog tudni máshogy politizálni, mint az eddigiek, ráadásul szerinte túlzott hatalmat is kap így.

A szintén republikánus Jean-Pierre Raffarin volt miniszterelnök szerint hatalmas "bing bang", ősrobbanás zajlik éppen a francia politikában, új emberek jelennek meg, a jobb-bal oldali keretek szétbomlanak, új erők jelennek meg, nincs semmilyen szervezettség, így most egy teljesen új, eddig nem létező pártot kell megkonstruálni. Raffarin elismerte, hogy Macron mögött így óriási többség alakul ki, de arra figyelmeztetett, hogy a parlamentben szerinte vitázni kellene, a második fordulóban pedig pluralizmust kellene elérni a nemzetgyűlésben.

A Köztársaságiak egy másik jelöltje, a Párizsban indult Henri Guaino, Nicolas Sarkozy volt elnök egykori embere annyira kiakadt a választóira, hogy közölte, hánynia kell tőlük. Guiano csúfos vereséget szenvedett, majd a tévében alázta a választóit, azt fejtegetve, hogy a párizsi ötödik, hatodik és hetedik kerületben lakóktól, a saját választópolgáraitól egyszerűen hánynia kell, mert ezek egy része egoista városi bohém, a másik részük pedig olyan hagyományos jobboldali polgár, aki vasárnap misére viszi a gyerekét, egyházi nevelést ad nekik, egy kicsit pétainista is, hogy aztán egy olyan valakire szavazzanak, aki 30 évig mindenféle módokon csalni próbált. Guiano azt is kijelentette, senkire sem fog szavazni a második körben, és a politikát is otthagyja ezek után.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Különleges technikával készít lámpát egy magyar tervező

Különleges technikával készít lámpát egy magyar tervező

Ónody Gomperz Tamás: A választás tragikus szabadsága a járványban

Ónody Gomperz Tamás: A választás tragikus szabadsága a járványban

Tesztet csinál és a maszkhordásra figyelmeztet egy új, egyiptomi robot

Tesztet csinál és a maszkhordásra figyelmeztet egy új, egyiptomi robot