szerző:
MTI

Az orosz igazságügyi tárca szerint szó sincs náluk diszkrimináciról, és ők szavatolják az emberi egyenlőséget.

Három hónapon belül megfellebbezi az orosz igazságügyi tárca az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) ítéletét, amely diszkriminatívnak és több ponton is jogsértőnek minősítette a "homoszexuális propagandát" tiltó orosz törvényeket – reagáltak kedden a minisztérium sajtóosztályától.

A tárca nem ért egyet a bíróság álláspontjával, amely szerint Oroszország megsértette az Emberi Jogok Európai Egyezményének a véleménynyilvánítás szabadságáról, illetve a megkülönböztetés tilalmáról szóló cikkelyét.

A minisztérium állítja: a "nem hagyományos szexuális kapcsolatoknak a kiskorúak körében való propagálását tiltó regionális törvények rendelkezései nem ellentétesek a nemzetközi gyakorlattal, azok kizárólagos célja a gyermekek erkölcsének és egészségének védelme".

A hivatalos orosz állásfoglalás szerint az említett törvények nem rendelkeznek a homoszexualitást tiltó vagy azt hivatalosan elítélő intézkedésekről, nem tartalmazzák a diszkrimináció jegyeit, és nem tesznek lehetővé túlzott intézkedéseket a közhatalom számára. A minisztérium rámutatott, hogy az orosz alkotmány a körülményektől függetlenül szavatolja az emberi és állampolgári jogegyenlőséget, és megtiltja a szabadságjogok minden társadalmi, faji, nemzeti, nyelvi vagy vallási alapú korlátozását.

A strasbourgi bíróság ezzel szemben úgy látja: az orosz szabályozás a kiskorúak védelmére hivatkozik ugyan, a korlátai azonban nincsenek világosan definiálva, így a rendelkezések alkalmazása önkényes, a törvény ráadásul diszkriminatív, és nem szolgál jogos közérdeket. Az ehhez hasonló szabályok csak erősítik az előítéleteket és a homofóbiát, ami pedig összeegyeztethetetlen a demokratikus társadalmak értékeivel – véli a testület.

A strasbourgi ítélet értelmében az orosz államnak a jogsértések miatt összesen 43 225 euró kártérítést és 5963 euró perköltséget kell kifizetnie a három felperes orosz melegjogi aktivistának.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Titkolja a kormányhivatal, hány fát kell kivágni a Gellért-hegyi sikló miatt

Titkolja a kormányhivatal, hány fát kell kivágni a Gellért-hegyi sikló miatt

A kislánya óvodai menzapénzén spórolt, nyomoznak a NAV-os ellen

A kislánya óvodai menzapénzén spórolt, nyomoznak a NAV-os ellen

Ázni hagyta feleségét Donald Trump Floridában – videó

Ázni hagyta feleségét Donald Trump Floridában – videó

A holland szélsőjobb vezére szerint Orbán barátok nélkül üldögél az Európai Néppártban

A holland szélsőjobb vezére szerint Orbán barátok nélkül üldögél az Európai Néppártban

Hasogdzsi-ügy: bizonyítékokat találtak, a szaúdi főkonzul elhagyta Törökországot

Hasogdzsi-ügy: bizonyítékokat találtak, a szaúdi főkonzul elhagyta Törökországot

Kódolva volt, hogy mindenki Meghan Markle hasát nézi

Kódolva volt, hogy mindenki Meghan Markle hasát nézi