szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A világszerte ismert hírtelevízió elsötétítése is rajta van a Katarnak továbbított 13 pontos követeléslistán.

A katari székhelyű al-Dzsazíra hírtelevízió pénteken közleményben vágott vissza azoknak az arab államoknak, amelyek ultimátumot intéztek az emírséghez, és ebben egyebek között a televízió bezáratását követelték.

Az al-Dzsazíra szerint a leállítását célzó törekvések nem tekinthetők másnak, "mint kísérletnek a véleménynyilvánítás szabadságának elhallgattatására a térségben".

"Fenntartjuk a jogunkat arra, hogy professzionális újságírói tevékenységünket anélkül láthassuk el, hogy meghajolnánk valamely hatóság vagy kormány nyomásgyakorlása előtt. Egyben követeljük a kormányoktól a sajtószabadság tiszteletben tartását, amely lehetővé teszi az újságíróknak, hogy félelemtől, fenyegetéstől és pánikkeltéstől mentes környezetben dolgozhassanak" – olvasható a hírtelevízió közleményében.

Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Egyiptom és Bahrein 13 követelésből álló listát állított össze, amelyet az Öböl menti válságban közvetítő Kuvait továbbított Katarnak. Ezek az országok megszakították a diplomáciai kapcsolataikat az emírséggel, és egyebek között azt követelik Dohától, hogy korlátozza alacsony szintre diplomáciai kapcsolatait Iránnal, zárja be az al-Dzsazírát, haladéktalanul szüntesse meg a török katonai jelenlétet az országban, és vessen véget a terroristacsoportok támogatásának.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Dercsényi Dávid Világ

Így élnek a magyarok a lezárt Katarban

Az első napok kapkodó bevásárlásai után megnyugodtak a kedélyek Katarban, már ami az egyszerű polgárokat és vendégmunkásokat illeti. Miközben a kis ország királyi családját komoly próba elé állította a szomszédos országok páratlan kiközösítése, az ott lakó magyarok köszönik, jól vannak.