szerző:
MTI

Washington szerint igen, Moszkva nem tud semmi ilyenről.

A Kremlnek nincs tudomása készülő szíriai vegyifegyver-támadásról – jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő kedden Moszkvában.

Peszkov Sean Spicer fehér házi szóvivő nyilatkozatára válaszolt, amely szerint az Egyesült Államoknak információi vannak arról, hogy a szíriai kormány valószínűsíthetően újabb vegyifegyver-támadást készít elő, s ha ezt megteszi, azért mind Bassár el-Aszad elnök, mind a szíriai hadsereg "nagy árat fizet majd".

Az orosz szóvivő szerint Moszkvában nem tudják, hogy mi szolgálhatott a washingtoni figyelmeztetés alapjául. Kategorikus egyet nem értésének adott hangot az "újabb támadás" kifejezés használatával kapcsolatban, és emlékeztetett rá, hogy az előző hasonló incidens pártatlan nemzetközi kivizsgálása az orosz követelés ellenére elmaradt. Úgy vélte, a szíriai hadsereg emiatt nem tehető felelőssé a korábbi vegyifegyver-incidensért.

Hangsúlyozta, hogy Oroszország "teljes mértékben tűrhetetlennek és elfogadhatatlannak tartja a mérgező vegyi anyagok bevetését".

A Kreml sajnálkozását fejezte ki a szóvivő amiatt, hogy még nincsenek konkrét tervek Vlagyimir Putyin orosz és Donald Trump amerikai elnök július eleji hamburgi "teljes formátumú" különtalálkozójával kapcsolatban. A két vezetőnek az északnémet nagyvárosban tartandó G20-csúcson lenne lehetősége az első személyes kapcsolatfelvételre. Hozzátette, hogy ha lesz erre lehetőség, Putyin feltétlenül élni fog vele.

Peszkov szerint nem korrekt azt feltételezni, hogy Washington a világpolitikai "súlycsoportbeli" különbség miatt húzódozik a találkozótól. Rámutatott, hogy Putyin amellett, hogy az oroszok túlnyomó többségének támogatását élvezi, a világ legbefolyásosabb politikusai közé tartozik.

A TASZSZ orosz hírügynökség kedden, az amerikai kormány egy meg nem nevezett, magas rangú tisztségviselőjére hivatkozva azt jelentette, hogy lesz Trump–Putyin-találkozó Hamburgban, igaz, erről és az eszmecsere formájáról még nem született meg a végleges döntés. A washingtoni informátor szerint az amerikai elnök megkezdte a felkészülést a tárgyalásra.

(Fotónk illusztráció)

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Családi dráma Forráskúton

Családi dráma Forráskúton

Áder János részvétét fejezte ki a Srí Lanka-i áldozatok családtagjainak

Áder János részvétét fejezte ki a Srí Lanka-i áldozatok családtagjainak

Változékony idő várható

Változékony idő várható

Itt vannak az ötöslottó számai

Itt vannak az ötöslottó számai

Lehet, hogy az ön hétmilliós nyereménye hever az OTP-nél? Egy ellenőrzést megér

Lehet, hogy az ön hétmilliós nyereménye hever az OTP-nél? Egy ellenőrzést megér

A világ legismertebb hegymászói haltak meg egy lavinában

A világ legismertebb hegymászói haltak meg egy lavinában