Balogh Csaba
Balogh Csaba

Az új elnök megválasztása után szinte minden országban jelentősen romlott az Egyesült Államok megítélése, ahogy Trump maga is nagyságrendekkel rosszabb megítélés alá esik Obamánál. A kivételnek számító országok rövid listája igen beszédes.

Néhány hónap elég volt ahhoz, hogy Donald Trump elnöksége nyomot hagyjon a világban – ez olvasható ki a Pew Research Center nemzetközi kutatásának eredményeiből. A kutatóintézet 37 országban vizsgálta az Egyesült Államok, illetve az amerikai elnök elfogadottságát.

A hétfőn közzétett jelentés szerint a válaszadók mindössze 22 százaléka véli úgy, hogy Trump általában jó irányba próbálja terelni a nemzetközi ügyeket. Közvetlenül a váltás előtt, az Obama-korszak végén 64 százalékos volt ez az elnöki mutató.

©

Kabalafigura nem lesz Trumpból itthon, de vudubábu sem

Az országonkénti lebontásból kiderül, Magyarországon a nemzetközi átlagnál ugyan magasabb Trump értékelése, de még így is jelentős a romlás Barack Obamához képest. Miközben az előző amerikai elnökről a válaszadók 58 százaléka vélte, hogy jó irányba viszi a világ dolgait, Trumpnál 29 százalékra zuhant ez a mutató.

A magyarok 60 százaléka erős vezetőnek, 58 százaléka karizmatikus személynek tartja Trumpot. A hazai 39 százalék szerint Trump jól képzett ahhoz, hogy amerikai elnök legyen. 33 százalék szerint törődik a hétköznapi emberekkel. (Nemzetközi átlagok, sorban: 55%, 39%, 26%, 23%.)

©

Bár az esés látványos, sok más nemzethez képest a magyarok még így is viszonylag elfogadók a milliárdosból lett politikussal szemben. Svédországban például csak az emberek 10 százaléka ért egyet Trump nemzetközi politikájával, ráadásul Obamát a svédek 93 százaléka értékelte pozitívan, így a visszaesés is óriási, 83 százalékos. Hasonlóan nagy mínuszok figyelhetők meg Hollandiában és Németországban (-75%), de még az örök szövetséges briteknél is lejtőre került (-57%) az elnöki megítélés.

Az egyik kivétel erősíti a szabályt

A Pew által vizsgált 37 ország közül (eddig) mindössze kettőben teljesít jobban 2017 tavaszán Donald Trump, mint 2014 és 2016 között teljesített Obama. Az egyik Izrael, ahol 7 százalékkal jobb Trump. A pozitív változás mögött az új amerikai elnök érezhetően Izrael-barát megnyilatkozásai állnak, melyek több ponton is éles ellentétben vannak a zsidó állammal ha nem is ellenséges, de kevésbé barátságos viszonyt ápoló Obama politikájával.

©

Sokkal érdekesebb – és ha kizárólag a Trump-adminisztráció által hivatalosan is elismert tényeket vesszük figyelembe, valamivel érthetetlenebb is – a másik kivétel, Oroszország. Azon nem sokan lepődnek meg, hogy Obama világpolitikáját mindössze az oroszok 11 százaléka helyeselte. Arra viszont többen felhúzhatják a szemöldöküket, hogy az elmúlt hónapokban mekkorát ugrott az elnöki mutató: a 42 százalékos erősödés azt jelenti, hogy az oroszok 53 százaléka gondolja úgy, hogy Trump számára szimpatikus módon áll a nemzetközi politikához.

Foglalkozása: amerikai

Az elnökről való vélekedéssel szoros összefüggésben változott az Egyesült Államok megítélése is. Szinte mindenhol kevésbé pozitívan vélekednek az USA-ról 2017-ben, mint 2015-2016-ban. A két kivétel Vietnam, illetve – az előzőek fényében mondhatni, természetesen – Oroszország.

Érdekesség, hogy az Egyesült Államokhoz való (inkább) pozitív hozzáállás egyáltalán nem Trump-exkluzív. Olyannyira nem, hogy a jelenleg 41 százalékos mutató csak azért tűnik kiugrásnak, mert az Obama-adminisztráció utolsó idejére 15 százalékosra esett az index – ami egyébként még 2013-ban, tehát a második Obama-elnökség elején is 51 százalékos volt.

©

Az Egyesült Államok vezetőjében való magasfokú bizalom viszont kifejezetten Trumpnak szól: az oroszok között 53 százalékos népszerűséget sem Obamának, sem a szintén republikánus George W. Bushnak nem sikerült elérnie. A két exelnök közül Obama került közel az oroszok szívéhez, de az ő 41 százalékos népszerűsége is igen messze volt a Trumpba vetett bizalom mértékétől.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
NoÁr húsvéti kihívása aktuálisabb nem is lehetne

NoÁr húsvéti kihívása aktuálisabb nem is lehetne

Az állam húzta ki a csávából az Erdei elnökölte bokszszövetséget 303 millióval

Az állam húzta ki a csávából az Erdei elnökölte bokszszövetséget 303 millióval

Szennyvízaknába fulladt egy kétéves kisfiú Taktaharkányban

Szennyvízaknába fulladt egy kétéves kisfiú Taktaharkányban

Kezdődik az EU-s Trónok harca, a populisták is sorakozót fújnak

Kezdődik az EU-s Trónok harca, a populisták is sorakozót fújnak

Sodrófával ütlegelte testszerte

Sodrófával ütlegelte testszerte

Lemondott Hitler szülővárosának alpolgármestere, mert patkányhoz hasonlította a bevándorlókat

Lemondott Hitler szülővárosának alpolgármestere, mert patkányhoz hasonlította a bevándorlókat