Balogh Csaba
Balogh Csaba
Tetszett a cikk?

Az új elnök megválasztása után szinte minden országban jelentősen romlott az Egyesült Államok megítélése, ahogy Trump maga is nagyságrendekkel rosszabb megítélés alá esik Obamánál. A kivételnek számító országok rövid listája igen beszédes.

Néhány hónap elég volt ahhoz, hogy Donald Trump elnöksége nyomot hagyjon a világban – ez olvasható ki a Pew Research Center nemzetközi kutatásának eredményeiből. A kutatóintézet 37 országban vizsgálta az Egyesült Államok, illetve az amerikai elnök elfogadottságát.

A hétfőn közzétett jelentés szerint a válaszadók mindössze 22 százaléka véli úgy, hogy Trump általában jó irányba próbálja terelni a nemzetközi ügyeket. Közvetlenül a váltás előtt, az Obama-korszak végén 64 százalékos volt ez az elnöki mutató.

©

Kabalafigura nem lesz Trumpból itthon, de vudubábu sem

Az országonkénti lebontásból kiderül, Magyarországon a nemzetközi átlagnál ugyan magasabb Trump értékelése, de még így is jelentős a romlás Barack Obamához képest. Miközben az előző amerikai elnökről a válaszadók 58 százaléka vélte, hogy jó irányba viszi a világ dolgait, Trumpnál 29 százalékra zuhant ez a mutató.

A magyarok 60 százaléka erős vezetőnek, 58 százaléka karizmatikus személynek tartja Trumpot. A hazai 39 százalék szerint Trump jól képzett ahhoz, hogy amerikai elnök legyen. 33 százalék szerint törődik a hétköznapi emberekkel. (Nemzetközi átlagok, sorban: 55%, 39%, 26%, 23%.)

©

Bár az esés látványos, sok más nemzethez képest a magyarok még így is viszonylag elfogadók a milliárdosból lett politikussal szemben. Svédországban például csak az emberek 10 százaléka ért egyet Trump nemzetközi politikájával, ráadásul Obamát a svédek 93 százaléka értékelte pozitívan, így a visszaesés is óriási, 83 százalékos. Hasonlóan nagy mínuszok figyelhetők meg Hollandiában és Németországban (-75%), de még az örök szövetséges briteknél is lejtőre került (-57%) az elnöki megítélés.

Az egyik kivétel erősíti a szabályt

A Pew által vizsgált 37 ország közül (eddig) mindössze kettőben teljesít jobban 2017 tavaszán Donald Trump, mint 2014 és 2016 között teljesített Obama. Az egyik Izrael, ahol 7 százalékkal jobb Trump. A pozitív változás mögött az új amerikai elnök érezhetően Izrael-barát megnyilatkozásai állnak, melyek több ponton is éles ellentétben vannak a zsidó állammal ha nem is ellenséges, de kevésbé barátságos viszonyt ápoló Obama politikájával.

©

Sokkal érdekesebb – és ha kizárólag a Trump-adminisztráció által hivatalosan is elismert tényeket vesszük figyelembe, valamivel érthetetlenebb is – a másik kivétel, Oroszország. Azon nem sokan lepődnek meg, hogy Obama világpolitikáját mindössze az oroszok 11 százaléka helyeselte. Arra viszont többen felhúzhatják a szemöldöküket, hogy az elmúlt hónapokban mekkorát ugrott az elnöki mutató: a 42 százalékos erősödés azt jelenti, hogy az oroszok 53 százaléka gondolja úgy, hogy Trump számára szimpatikus módon áll a nemzetközi politikához.

Foglalkozása: amerikai

Az elnökről való vélekedéssel szoros összefüggésben változott az Egyesült Államok megítélése is. Szinte mindenhol kevésbé pozitívan vélekednek az USA-ról 2017-ben, mint 2015-2016-ban. A két kivétel Vietnam, illetve – az előzőek fényében mondhatni, természetesen – Oroszország.

Érdekesség, hogy az Egyesült Államokhoz való (inkább) pozitív hozzáállás egyáltalán nem Trump-exkluzív. Olyannyira nem, hogy a jelenleg 41 százalékos mutató csak azért tűnik kiugrásnak, mert az Obama-adminisztráció utolsó idejére 15 százalékosra esett az index – ami egyébként még 2013-ban, tehát a második Obama-elnökség elején is 51 százalékos volt.

©

Az Egyesült Államok vezetőjében való magasfokú bizalom viszont kifejezetten Trumpnak szól: az oroszok között 53 százalékos népszerűséget sem Obamának, sem a szintén republikánus George W. Bushnak nem sikerült elérnie. A két exelnök közül Obama került közel az oroszok szívéhez, de az ő 41 százalékos népszerűsége is igen messze volt a Trumpba vetett bizalom mértékétől.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megszüntetné a szénerőműveket a cseh kormány, de maga sem tudja, mikor

Megszüntetné a szénerőműveket a cseh kormány, de maga sem tudja, mikor

Budapesten forog az Ethan Hawke főszereplésével készülő Moon Knight

Budapesten forog az Ethan Hawke főszereplésével készülő Moon Knight

„A zene már több száz éve a megértést, a kölcsönös szeretetet szolgálja” – Fischer Iván 70 éves

„A zene már több száz éve a megértést, a kölcsönös szeretetet szolgálja” – Fischer Iván 70 éves