szerző:
MTI

Pak Gun Hje volt dél-koreai elnök, valamint a hivatali idejében a hírszerzést vezető Li Bijung-ho meggyilkolására azért van szükség az észak-koreai vezetés szerint, mert céljuk Kim Dzsong Un eltávolítása volt.

Észak-Korea szerdán Pak Gun Hje volt dél-koreai elnök, valamint a hivatali idejében a hírszerzést vezető Li Bijung-ho meggyilkolásáról rendelkezett, miután a hét elején olyan sajtóhírek láttak napvilágot, hogy Szöul titkos tervet szőtt Kim Dzsong Un észak-koreai vezető eltávolítására.

Phenjan a korrupciós botrányba keveredett és lemondatott elnöknő, illetve a hírszerző főnök azonnali kiadatását követelte déli szomszédjától. A volt dél-koreai államfő jelenleg a szöuli hatóságok őrizetében várja korrupciós ügyek miatt indított tárgyalását. Li Bijung-ho pedig már távozott a hírszerzésnél betöltött tisztségéből.

Az észak-koreai vezetés hivatalos szócsövének számító KCNA állami hírügynökség szerint a "leleplezések azt tárták fel", hogy Pak Gun Hje 2015-től fogva összeesküvést szőtt Kim Dzsong Un eltávolítására. Phenjan ezért - mint a tudósításban olvasható - "halálbüntetést szab ki az áruló Pak Gun Hjére és hírszerzési bábszolgálatának volt vezetőjére. A KCNA hozzáfűzte: Észak-Korea előzetes figyelmeztetés nélküli, sommás megtorlást fog alkalmazni, amennyiben Washington, vagy Szöul újra próbálkozna ilyesmivel.

A KCNA emellett azt is hangoztatta, hogy a két dél-koreait "mostantól bármikor, bárhol és bármilyen eszközzel nyomorúságos kutyaként érheti utol a halál".

A dél-koreai Nemzeti Hírszerzési Szolgálat (NIS) alaptalannak minősítve utasította vissza a kommunista rezsim állításait, miszerint Szöul az észak-koreai vezető eltávolítását tervelte volna ki, és megbocsáthatatlannak nevezte Phenjannak a dél-koreai állampolgárok elleni fenyegetéseit.

Az Aszahi Simbun című japán napilap hétfőn egy névtelenséget kérő dél-koreai tisztségviselőre hivatkozva jelentette, hogy a volt dél-koreai elnök titkos tervet szőtt Kim Dzsong Un eltávolítására, valamint az ezzel kapcsolatos nyomok eltüntetésére.

A lap úgy tudja: miután a két Korea közötti tanácskozások kedvezőtlenül értek véget, Pak Gun Hje 2015 decemberében jóváhagyta az észak-koreai "rezsimváltásról" szóló dokumentumot, amelynek végrehajtásával a NIS-t bízta meg. Bár az iratban megfogalmazott terv nem ismert részleteiben, az abban leírt lehetőségek között felmerült Kim Dzsong Un lemondatása, politikai száműzetése, valamint meggyilkolása is. Külön figyelmet fordítottak a "szöuli szálak" eltüntetésére ezekben a műveletekben, hiszen ha kiderül, hogy mindehhez hajszálnyi köze is van Dél-Koreának, azonnali katonai megtorlás lenne a következménye - hangsúlyozta a tisztségviselő.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Orbán tovább nyit Kelet felé

Orbán tovább nyit Kelet felé

Létszámracionalizálás, így nevezik finoman 10 ezer ember kirúgását?

Létszámracionalizálás, így nevezik finoman 10 ezer ember kirúgását?

Jogsértő volt, hogy a Vadhajtások szerzője focilabdával rugdosta a DK-sokat

Jogsértő volt, hogy a Vadhajtások szerzője focilabdával rugdosta a DK-sokat

Halálos helikopterbaleset

Halálos helikopterbaleset

Újabb szakadást okozhat Franciaországban a Notre-Dame tüze

Újabb szakadást okozhat Franciaországban a Notre-Dame tüze

Mercedes CLA Coupé-menetpróba: mit tud az új kecskeméti autó?

Mercedes CLA Coupé-menetpróba: mit tud az új kecskeméti autó?