szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Pak Gun Hje volt dél-koreai elnök, valamint a hivatali idejében a hírszerzést vezető Li Bijung-ho meggyilkolására azért van szükség az észak-koreai vezetés szerint, mert céljuk Kim Dzsong Un eltávolítása volt.

Észak-Korea szerdán Pak Gun Hje volt dél-koreai elnök, valamint a hivatali idejében a hírszerzést vezető Li Bijung-ho meggyilkolásáról rendelkezett, miután a hét elején olyan sajtóhírek láttak napvilágot, hogy Szöul titkos tervet szőtt Kim Dzsong Un észak-koreai vezető eltávolítására.

Phenjan a korrupciós botrányba keveredett és lemondatott elnöknő, illetve a hírszerző főnök azonnali kiadatását követelte déli szomszédjától. A volt dél-koreai államfő jelenleg a szöuli hatóságok őrizetében várja korrupciós ügyek miatt indított tárgyalását. Li Bijung-ho pedig már távozott a hírszerzésnél betöltött tisztségéből.

Az észak-koreai vezetés hivatalos szócsövének számító KCNA állami hírügynökség szerint a "leleplezések azt tárták fel", hogy Pak Gun Hje 2015-től fogva összeesküvést szőtt Kim Dzsong Un eltávolítására. Phenjan ezért - mint a tudósításban olvasható - "halálbüntetést szab ki az áruló Pak Gun Hjére és hírszerzési bábszolgálatának volt vezetőjére. A KCNA hozzáfűzte: Észak-Korea előzetes figyelmeztetés nélküli, sommás megtorlást fog alkalmazni, amennyiben Washington, vagy Szöul újra próbálkozna ilyesmivel.

A KCNA emellett azt is hangoztatta, hogy a két dél-koreait "mostantól bármikor, bárhol és bármilyen eszközzel nyomorúságos kutyaként érheti utol a halál".

A dél-koreai Nemzeti Hírszerzési Szolgálat (NIS) alaptalannak minősítve utasította vissza a kommunista rezsim állításait, miszerint Szöul az észak-koreai vezető eltávolítását tervelte volna ki, és megbocsáthatatlannak nevezte Phenjannak a dél-koreai állampolgárok elleni fenyegetéseit.

Az Aszahi Simbun című japán napilap hétfőn egy névtelenséget kérő dél-koreai tisztségviselőre hivatkozva jelentette, hogy a volt dél-koreai elnök titkos tervet szőtt Kim Dzsong Un eltávolítására, valamint az ezzel kapcsolatos nyomok eltüntetésére.

A lap úgy tudja: miután a két Korea közötti tanácskozások kedvezőtlenül értek véget, Pak Gun Hje 2015 decemberében jóváhagyta az észak-koreai "rezsimváltásról" szóló dokumentumot, amelynek végrehajtásával a NIS-t bízta meg. Bár az iratban megfogalmazott terv nem ismert részleteiben, az abban leírt lehetőségek között felmerült Kim Dzsong Un lemondatása, politikai száműzetése, valamint meggyilkolása is. Külön figyelmet fordítottak a "szöuli szálak" eltüntetésére ezekben a műveletekben, hiszen ha kiderül, hogy mindehhez hajszálnyi köze is van Dél-Koreának, azonnali katonai megtorlás lenne a következménye - hangsúlyozta a tisztségviselő.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hunyadi Mátyás esetleges újratemetéséről beszélt Kásler Miklós

Hunyadi Mátyás esetleges újratemetéséről beszélt Kásler Miklós

64-en haltak meg a koronavírustól vasárnapra

64-en haltak meg a koronavírustól vasárnapra

Hollandiai fiatalok felgyújtottak egy tesztközpontot, tiltakozásul a kijárási tilalom ellen

Hollandiai fiatalok felgyújtottak egy tesztközpontot, tiltakozásul a kijárási tilalom ellen