szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az áprilisban született Kyara hétfőn pusztult el valamilyen fertőzésben San Antonióban. A megmaradt példányok még látogathatóak, de hamarosan véget érnek a SeaWorld világhírű delfinshow-i.

Elpusztult az a mindössze háromhónapos kardszárnyú delfin, amely a fogságban tenyésztett generációk utolsó egyede volt. Áprilisban született a texasi San Antonióban lévő SeaWorld élményparkban, egy évvel azután, hogy az állatvédők tiltakozása és a jegyeladások csökkenése miatt eldöntötték: abbahagyják a tenyésztést.

Az orlandói központú cég közlése szerint a park állatorvosai fertőzés miatt kezelték hétvégén a Kyara nevű delfint, de az állat egészsége folyamatosan romlott. A borjú hétfőn pusztult el.

Az anyadelfin, a most 26 éves Takara már vemhes volt, amikor 2016 márciusában a SeaWorld bejelentette, hogy befejezi a tenyésztést. A delfinek vemhessége nagyjából 18 hónapig tart.

A vidámpark nemcsak a delfintenyésztéssel hagy fel, hanem 2019-ig véget érnek a világhírű delfinshow-k is, miután a közvélemény a delfinek és más állatok szórakoztató célú fogva tartása ellen fordult.

Sokan akkor kezdtek tiltakozni, amikor 2013-ban bemutatták a Blackfish - Egy kardszárnyú delfin története című dokumentumfilmet, amelynek középpontjában Tilikum története állt. Az orlandói SeaWorld delfinje 2010-ben a nézők szeme láttára rántotta magával a medencébe és ölte meg idomárát, Dawn Brancheau-t a Dine with Shamu című show végén.

Tilikum, aki az Orlandóban töltött majdnem 25 év alatt 14 borjat nemzett, januárban pusztult el bakteriális tüdőgyulladásban. Kyarát nem ő, hanem egy Kyuquot nevű példány nemzette.

A borjú elvesztésével a San Antonió-i vidámpark delfinjeinek száma 22-re csökkent. A mostani legfiatalabb példány, Amaya, 2014 decemberében született. A SeaWorld mindhárom parkjában - San Antonio mellett az orlandóiban és a San Diegó-iban - továbbra is megtekinthetik őket a látogatók, valamint a kutatók rendelkezésére állnak még éveken át.

SeaWorld azt is bejelentette, hogy a hagyományos delfinshow-k helyett a látogatók a jövőben "természetesebb körülmények között" találkozhatnak az állatokkal.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Olyat is számon kérnek majd a történelem érettségin, ami nincs a kerettantervben sem

Olyat is számon kérnek majd a történelem érettségin, ami nincs a kerettantervben sem

Háromgyerekes apa a késelő buszsofőr

Háromgyerekes apa a késelő buszsofőr

Egy magyar faluban már szinte az összes regisztrált megkapta az oltást

Egy magyar faluban már szinte az összes regisztrált megkapta az oltást