szerző:
MTI

Tömeges választási csalással gyanúsítják a kormányt.

Luisa Ortega Díaz venezuelai főügyész tömeges választási csalás gyanújával vizsgálatot indított a venezuelai kormány és a választási hatóságok ellen. "Két államügyész vizsgálódik az alkotmányozó nemzetgyűlés megválasztásakor elkövetett csalások ügyében a Smartmatic cég segítségével" – jelentette be Ortega Díaz szerda este Caracasban. Lépéséről nyilatkozott a CNN amerikai hírtelevíziónak is.

A főügyész sokáig kitartóan támogatta Nicolás Maduro venezuelai elnököt és szocialista pártját, de a közelmúltban szembefordult az államfővel. Maduro többször jelezte: fel fogja menteni hivatalából Ortega Díazt, akinek útlevelét nemrég bevonták. A jogász határozottan bírálta Maduro terveit az alkotmányozó nemzetgyűlésre vonatkozóan, amelynek 545 tagját vasárnap választották meg az ellenzék bojkottja mellett.

A venezuelai tulajdonú, londoni székhelyű Smartmatic vállalat elektronikus választási rendszerek és egyéb, a kormányzati munkát segítő programok fejlesztésével foglalkozik. A cég 2004 óta közreműködik a dél-amerikai ország választási eljárásában.

Vezérigazgatója, Antonio Mugica szerdán londoni sajtótájékoztatóján azt állította: bizonyított tény, hogy manipulálták a vasárnapi választások végeredményét, a szavazók részvételi aránya pedig valószínűleg sokkal alacsonyabb volt a választási bizottság által megadott adatnál. "Minden kétséget kizáróan tudjuk, hogy az alkotmányozó nemzetgyűlés tagjait megválasztó legfrissebb voksolást manipulálták" – szögezte le Mugica.

A vezérigazgató elmondta: vállalata, amely világszerte elektronikus berendezéseket biztosít választások megtartásához, a venezuelai elektronikus szavazórendszernek köszönhetően tudta megállapítani, hogy a hivatalos adatok nem feleltek meg a valóságnak. A Smartmatic becslései szerint a hatóságok által bejelentett szavazói részvétel legkevesebb egymillió vokssal eltér a valóságtól.

A választási bizottság azt közölte, hogy mintegy 8,1 millióan járultak urnákhoz a hétvégén, ami 41,5 százalékos részvételi arányt jelent. Független szakértők ezzel szemben maximum ennek a felére becsülték a szavazók számát.

A voksolók száma azért fontos, mert megmutatja, hogy hányan támogatják még mindig Madurót, a Venezuelát sújtó súlyos belpolitikai és gazdasági válság ellenére.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Tim Cook követeli: vonja vissza a Bloomberg a „kémkedő rizsszemekről” szóló cikket

Tim Cook követeli: vonja vissza a Bloomberg a „kémkedő rizsszemekről” szóló cikket

Népszavazással védené meg a Jobbik a lakástakarékokat

Népszavazással védené meg a Jobbik a lakástakarékokat

Annyi pénzt kért Usain Bolt, hogy végül nem szerződtették focistának

Annyi pénzt kért Usain Bolt, hogy végül nem szerződtették focistának

Videó: a nap jelenete Grosjeané, aki menet közben gyűjtögette a dísztárcsákat

Videó: a nap jelenete Grosjeané, aki menet közben gyűjtögette a dísztárcsákat

Amerikai rockbanda készített klipet Hadházyék tüntetésén - videó

Amerikai rockbanda készített klipet Hadházyék tüntetésén - videó

A beteg Selma Blair mellé álltak a hírességek

A beteg Selma Blair mellé álltak a hírességek