szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Trump sem a mexikói elnökkel, sem az ausztrál miniszterelnökkel nem viselkedett túl elegánsan. Malcolm Turnbullra a telefont is rácsapta.

Az amerikai elnök arra kérte egy telefonbeszélgetés alkalmával Enrique Pena Nieto mexikói államfőt, hogy ne beszéljen a sajtónak a két ország határán építendő falról, mert az nem olyan fontos – ezt írta csütörtökön a The Washington Post, amely nyilvánosságra hozta Trump több telefonbeszélgetésének leiratait.

A kiszivárogtatást elemzők szokatlannak és nagyon különlegesnek tartják.

A The Washington Post több telefonbeszélgetés leiratát közölte: egyikük Donald Trump és Enrique Pena Nieto között január 27-én, pár nappal Trump beiktatása után volt, egy másik pedig az amerikai elnök és az ausztrál kormányfő telefonos eszmecseréjét rögzítette. Kommentátorok mindkét beszélgetést kínosnak tartják Donald Trumpra nézve.

Az amerikai elnök arra kérte a mexikóit, hogy a sajtónak ne beszéljen az amerikai-mexikói határra ígért fal megépítéséről, azt meg főleg ne emlegesse, hogy Mexikó nem fogja megfizetni a költségeit. "Ne mondd többé, hogy Amerika fizet majd a falért. Én azt mondom majd, hogy éppen dolgozunk az ügyön. Akár hiszed, akár nem, nem ez a legfontosabb dolog, amelyről beszélnünk kell, de hát politikailag ez a legfontosabb" – mondta Donald Trump.

Az elnökválasztásról Trump azt állította, hogy azért győzött az északkeleti New Hampshire államban, mert az "egy drogtanya" és ő erőteljes fellépést ígért a bűnözés ellen. A CNN hírtelevíziónak adott interjújában az állam egyik demokrata párti szenátora, Maggie Hassan "gusztustalanoknak" minősítette Trump mondatait.

A Malcolm Turnbull ausztrál kormányfővel folytatott beszélgetésében Trump "stupidnak" nevezte az egyik ausztrál-amerikai bevándorlási egyezményt. Ausztrália még Barack Obama előző elnökkel megegyezett, hogy az Egyesült Államok befogad tőle 1250 menekültet, Trump azonban arra akarta rávenni Turnbullt, hogy álljon el e megállapodástól. Majd miután közölte az ausztrál politikussal, hogy ez volt aznap a "legellenszenvesebb" beszélgetése, azt is hozzátette: "Putyinnal kellemes volt a beszélgetés", majd lecsapta a telefont.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A teljes összeg rendelkezésre áll a Lánchíd felújításához

A teljes összeg rendelkezésre áll a Lánchíd felújításához

Önállóan készül 2022-re Szanyiék pártja

Önállóan készül 2022-re Szanyiék pártja

A konszolidáció nem szerepel a Fidesz eszköztárában, az ellenzék az összehangoltságra építhet

A konszolidáció nem szerepel a Fidesz eszköztárában, az ellenzék az összehangoltságra építhet