szerző:
hvg.hu

A lázadók vezetője közölte: vissza akarják állítani az alkotmányos rendet a káoszba süppedt országban. Nicolas Maduro elnök hadserege - legalábbis kormánypárti források szerint - gyorsan elfojtotta a lázadást.

Egy neten keringő videó szerint  egy csoport katonai egyenruhás férfi bejelentette vasárnap, hogy lázadást indít Nicolas Maduro rezsimje ellen Venezuelában. A felkelés célja, hogy visszaállítsák a demokráciát a káoszba fulladt országban - adta hírül az Independent.

A videón a magát Juan Caugaripano századosnak nevező ember kijelentette, hogy minden egységet, amely nem csatlakozik felhívásukhoz, katonai célpontnak nyilvánítanak. Azonnali átmeneti kormányt követelnek, de ez nem puccs - mondta -, hanem "egy polgári és katonai akció az alkotmányos rend visszaállításáért, és méginkább azért, hogy megmentsék az országot a teljes pusztulástól".

A venezuelai hatóságok azonban arról számoltak be, hogy sikeresen levertek egy katonai lázadási kísérletet Valencia városában. Az országot irányító szocialisták egyik tisztviselője, Diosdado Cabello szerint terrortámadás érte a Paramacay katonai bázist Valencia városában. Többeket letartóztattak - közölte a tisztviselő.

Újabb, a Twitteren keringő fotók azt hivatottak bizonyítani, hogy a lázadási kísérletet valóban leverték:

A hatóságok szerint a lázadók fegyvereket próbáltak szerezni. Hét embert közülük őrizetbe vettek.

A Hugo Chavez eszméihez hű Nicolas Maduro szövetségesei a lázadási kísérletet jobboldali szervezkedésnek minősítették, amely a "bolivari forradalmat" kívánja leverni. "Ezek a támadások, amelyeket zavart elmék főznek ki Miamiban, csak még elszántabbá teszik fegyveres erőinket és a bolivari népet" - közöte egy másik szocialista párti tisztségviselő.

A dél-amerikai ország hónapok óta tartó politikai krízist él át. A tüntetéseknek több mint száz halottja és csak nem kétezer sebesültje van. A múlt héten két ellenzéki vezetőt az éjszaka közepén titkosügynökök vittek el és börtönbe vetették őket.

Szombaton eltávolították pozíciójából a legfőbb ügyészt és bíróság elé is citálták. Ez igazolja azokat az ellenzéki félelmeket, hogy Maduro új hatalmi szeve, "az alkotmányozó nemzetgyűlés" csak arra szolgálj, hogy elhallgattassa a kormány kritikusait.

 

 

 

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
hvg.hu Nagyítás

Nem enyhül a venezuelai válság

Venezuelát története eddigi legnagyobb társadalmi, politikai és gazdasági válsága sújtja. Ez az ország rendelkezik a világ legnagyobb kőolajkészletével, viszont gyakorlatilag semmilyen más exportcikke nincs, és az olaj árának zuhanása miatt a gazdaság gyakorlatilag összeomlott, az infláció elszabadult. Nicolás Maduro elnök május elején bejelentette: alkotmányozó nemzetgyűlést hív össze, amely módosítaná az alaptörvényt. Az 500 fősre tervezett gyűlés tagjainak nagy része feltehetően az elnök hívei közül kerül majd ki. A MUD ellenzéki szövetség határozottan elutasította a tervet.

Világ

Hogyan vált pokollá az élet Venezuelában?

Caracasban az élet napi 10-12 órára szűkült le, sötétben sokan ki sem mernek lépni az utcára, már a magyar óvoda sem működik a tömegközlekedés ellehetetlenülése miatt. Hogyan vált pokollá az élet Venezuelában?

Napi abszurd: több tucat embernek nem sikerült bekötnie a cipőjét, mert nem működött a szoftver

Napi abszurd: több tucat embernek nem sikerült bekötnie a cipőjét, mert nem működött a szoftver

Jakab Péter Orbánnak: Egyszerre lenne büszke önre Rákosi és Goebbels is

Jakab Péter Orbánnak: Egyszerre lenne büszke önre Rákosi és Goebbels is

Igazán nemes gesztust tett a magyar evezős, kitüntette a Fair Play Bizottság

Igazán nemes gesztust tett a magyar evezős, kitüntette a Fair Play Bizottság

Véget ért az elnöki palota blokádja Belgrádban

Véget ért az elnöki palota blokádja Belgrádban

Iszlamisták támadtak mali kormánykatonákra

Iszlamisták támadtak mali kormánykatonákra

Holnaptól megint visszaesik a hőmérséklet

Holnaptól megint visszaesik a hőmérséklet