szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kétszáz éves tölgy dőlt rá egy vallási ünnepség résztvevőire a Portugáliához tartozó Madeira szigetén. A fát már korábban veszélyesnek nyilvánították.

Többen meghaltak kedden egy madeirai vallási ünnepségen, amikor egy szabadtéri kegyhelyen az ott összegyűlt emberekre dőlt egy 200 éves tölgyfa.

A portugál RTP televízió szerint legalább 11-en meghaltak, és 35-en megsérültek, a halottak között két gyermek van. A BBC News oldalán is legalább 11 halottról írnak. A Diario de Noticias de Madeira című lap tíz halottról és 15 sebesültről írt a mentőktől kapott értesülésekre hivatkozva. A polgári védelmi hatóság csak később ad ki hivatalos jelentést.

©
©

A hívők a sziget Funchal nevű fővárosától körülbelül 5 kilométerre lévő botanikus kertben egy forrásnál gyűltek össze, ahol egy Mária-kegyhely van. A Nossa Senhora do Monte (Montei Miasszonyunk) nevű ünnepet tartották volna meg, amikor a baleset megtörtént. Ez a madeirai vallási fesztivál a katolikus egyház egyik nagy ünnepéhez, Mária mennybevételéhez kapcsolódik. A Montei Miasszonyunk Funchal védőszentje, ünnepnapja a sziget legnagyobb és leghíresebb ünnepe.

A Público című lap szerint a 200 éves tölgyfát már három éve veszélyesnek minősítették, és arra figyelmeztettek, hogy bármikor kidőlhet. Valószínűleg gyökerestől szakadt ki a földből, állítólag üreges volt már. Az áldozatok a fa mellett lévő kegytárgyboltban akartak gyertyát venni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Két nagy japán légitársaság több százezer ügyfelének adatait lopták el hackerek

Két nagy japán légitársaság több százezer ügyfelének adatait lopták el hackerek

2022-től a saját járműve buktathatja le a szabálytalan autóst

2022-től a saját járműve buktathatja le a szabálytalan autóst

1000 képkocka/másodperc sebességgel rögzítették, hogyan működik egy régi, filmes videokamera

1000 képkocka/másodperc sebességgel rögzítették, hogyan működik egy régi, filmes videokamera