szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Kiterjesztették a csütörtöki, barcelonai gázolásos merénylet elkövetője utáni hajszát. A hatóságok szerint lehetséges, hogy a terrorista átlépte a határt Franciaország felé.

A spanyol rendőrség megerősítette, hogy a 22 éves, marokkói születésű Junesz Abujakubot keresik, aki a 13 halálos áldozatot követelő terrorakció után gyalog menekült a helyszínről, a La Rambláról. A térfigyelő kamerák hétfőn nyilvánosságra került felvételei alapján az El País spanyol napilap azt írja: a napszemüveget és világos színű pólót viselő férfi a La Boqueria nevű piacon vágott át, majd eltűnt. A rendőrség szerint lehetséges, hogy másfél órával később Abujakub volt az, aki késsel halálra sebesített egy spanyol férfit, majd az autójával menekült tovább.

A katalán rendőrség vezetője, Josep Lluis Trapero vasárnap azt közölte, a 12 fős terrorista sejt tagjai közül már csak Abujakubot keresik. Négy terroristát letartóztattak, kettő maradványainak azonosítása zajlik – ők az Alcanarban felrobbant házban haltak meg –, ötöt pedig a péntek reggeli, Cambrilsban elkövetett gázolásos támadás után lőttek le.

A BBC azt írja, hogy francia médiumok tudósítása szerint a cambrilsi gázolásnál használt autót korábban Dél-Franciaországban gyorshajtáson kapták, hivatalosan azonban egyelőre nem bizonyított, hogy tényleg azzal a járművel ütöttek el hét embert, akik közül egy később meghalt.

Egy imámot is keresnek a rendőrök. Bár a hivatalos közlés szerint nincs konkrét bizonyítékunk arra, hogy a fiatalemberek csoportja miként radikalizálódott, a spanyol sajtó szerint a ripolli imámnak, Abdelbak esz-Szattinak jelentős szerepe volt ebben. A férfi júniusban hirtelen elhagyta a ripolli mecsetet, azóta nem látták.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szennyvízaknába fojtotta 2 éves testvérét egy 13 éves fiú Taktaharkányban

Szennyvízaknába fojtotta 2 éves testvérét egy 13 éves fiú Taktaharkányban

Százezer második körös Szputnyik V érkezik kedd este

Százezer második körös Szputnyik V érkezik kedd este

Újraírják a magyar fotótörténetet: jórészt ismeretlen fotográfusnőkön a fókusz

Újraírják a magyar fotótörténetet: jórészt ismeretlen fotográfusnőkön a fókusz