szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Újabb elmélet kering arról, kik és miért hívogatják az orosz hatóságokat. Állítólag Brüsszelből telefonálgatnak pénzéhes hackerek Oroszországba.

Több mint 20 ezer embert kellett evakuálni kedden Moszkvában és három másik oroszországi régióban a tíz napja tartó hamis telefonhívások miatt.

Az ország fővárosban napközben körülbelül 30 épületet kellett kiüríteni, de hasonló intézkedéseket kényszerültek bevezetni a hatóságok Murmanszk és Rosztov környékén, valamint Jamal-Nyenyec Autonóm Körzetben. A hívások nagy része hamisnak bizonyult, néhány bejelentést még ellenőriznek.

Hivatalos összesítés még mindig nem hangzott el arról, hol és hány embert kellett evakuálni a szeptember 10-én kezdődött, szándékosan félrevezető telefonos riasztások miatt. A hatóságok arról sem számoltak be, kit gyanúsítanak a "telefonos terrorizmussal".

Az RBK című gazdasági lap azonban kedden arról számolt be belügyi forrásra hivatkozva, hogy az eddig legelterjedtebb verziók mellé (Iszlám Állam, Ukrajna) felzárkózott egy harmadik feltételezés is. A lap informátora szerint a hívásokat Brüsszelből indítja "egy nemzetközi hackercsoport", állítólag nyereségvágyból. Ezt állítólag egy intézményközi egyeztetésen jelentették be Oroszországban.

A névtelenül nyilatkozó illetékes szerint ugyanakkor a hackerek még nem terjesztették elő anyagi követeléseiket. Az RBK idézett egy másik szakértőt is, aki szerint a kibertámadások célja Oroszország destabilizálása, és a kísérletek jövő márciusban, az elnökválasztás idején érik el a csúcspontot.

Az RBK úgy tudja, hogy a hamis riasztások eddig körülbelül 300 millió rubelnyi kárt okoztak Oroszországnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kábítószert fogyasztott a hét végi újbudai gyilkosság gyanúsítottja

Kábítószert fogyasztott a hét végi újbudai gyilkosság gyanúsítottja

Hatalmas ősi templom maradványaira bukkantak régészek Kínában

Hatalmas ősi templom maradványaira bukkantak régészek Kínában

Különleges járványkísérletben vesz részt a Bécsi Fiúkórus

Különleges járványkísérletben vesz részt a Bécsi Fiúkórus