szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Hiába a nemzetközi tiltakozás. Az idei szezonban 177 bálnát öltek le a japán bálnavadászok a Csendes-óceán északnyugati részén, "kutatási célból".

Az elejtendő bálnák számát a japán halászati minisztérium határozta meg. A tárca hangsúlyozta, nem sértették meg a nemzetközi jogot, mert kutatási célból ölték le az állatokat – 43 csukabálnát és 134 tőkebálnát.

A bálnavadászatot Japánban nem tiltja a törvény annak ellenére, hogy egy nemzetközi moratórium alapján kereskedelmi célokra nem vadászhatók. A moratórium 1986 óta van hatályban, de a japán halászok évről évre mégis útra kelnek, hogy bálnákat ejtsenek el.

A japán kormány a nemzetközi megállapodás egy hézagját használja ki: azt állítja, hogy tudományos kutatási célból ejtik el a nagytestű vízi emlősöket. Gyomortartalmuk átvizsgálása után azonban már kiárusíthatják a húsukat és más részeiket.

A Sea Shepherd természetvédő szervezet idén nem indított harcot a japán bálnavadászok ellen, mert – ahogy mondták – már nem bírták tartani a lépést a távol-keleti ország katonai és gazdasági erejével. A szervezet több mint 12 éve harcol a csendes-óceáni bálnavadászat ellen, szerintük ez idő alatt bálnák ezreinek életét mentették meg és sikerrel hívták fel a világ figyelmét a vérontásra. 

Tavaly októberben Ausztrália és Új-Zéland előterjesztésére a Nemzetközi Bálnavadászati Bizottság (IWC) konferenciája arról döntött, hogy a jövőben szigorúbban határozzák meg a tudományos célú bálnavadászat szabályait.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Dúró Dóra kifakadt a Facebook tiltása miatt, kormányzati fellépést követel

Dúró Dóra kifakadt a Facebook tiltása miatt, kormányzati fellépést követel

Fociultrák csempésztek 15 tonna marihuánát Lengyelországba

Fociultrák csempésztek 15 tonna marihuánát Lengyelországba

Felavatták George H.W. Bush szobrát a Szabadság téren

Felavatták George H.W. Bush szobrát a Szabadság téren