szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Erről Rex Tillerson külügyminiszter beszélt pekingi látogatása során, ahol közölte: az Egyesült Államoknak több nyitott kommunikációs csatornája van Phenjannal.

Szombaton Pekingben tárgyalt Rex Tillerson amerikai külügyminiszter és Hszi Csin-ping kínai elnök, ahol a két ország együttműködése mellett Donald Trumpról és az észak-koreai helyzetről is szó esett.

Tillerson megjegyezte, hogy az Egyesült Államok teszteli Észak-Koreát annak érdekében, hogy lássa, érdekelt-e a párbeszédben, és azt állította, hogy közvetlen kommunikációs csatornáik is vannak Phenjannal.

Kérdéseket teszünk fel. Kommunikációs vonalaink vannak Phenjannal, nem vagyunk teljes sötétségben, két-három nyitott kommunikációs csatornánk van Phenjannal. Tudunk velük beszélni, beszélünk velük.

"Szondázzuk őket (Kim rendszerét), figyeljenek továbbra is ránk" – tette hozzá. Tillerson ugyanakkor mindenkit biztosított arról, hogy Kína nem játszik közvetítői szerepet Washington és Phenjan között, ez az USA saját csatornáin történik.

Trump nem egyszer szólalt fel Észak-Korea ellen, nem éppen diplomáciai stílusban
©

Peking és Washington kapcsolata egyre fontosabb, amióta az észak-koreai kísérleti atomrobbantások és ballisztikusrakéta-kísérletek újabb szakaszba léptek, valamint a Kim Dzsong Un észak-koreai vezető és Donald Trump amerikai elnök közötti személyes sértegetések és háborús fenyegetések nem mutatják a diplomáciai megoldás lehetőségét. Trump szigorúbb intézkedéseket követel Phenjannal szemben Kínától, az észak-koreai rendszer fő kereskedelmi partnerétől, segélyezőjétől és diplomáciai támaszától.

A kínai kereskedelmi minisztérium csütörtökön bejelentette, hogy az Észak-Korea ellen hozott ENSZ-szankciók keretében a Kínában működő észak-koreai vállalatoknak januárig be kell zárniuk. Donald Trump pedig kedden üdvözölte, hogy Kína megszakította bankközi kapcsolatokat Észak-Koreával.

Trump november 3. és 14. között Hawaiira, majd öt ázsiai országba látogat. Ennek a körútnak lesz része a pekingi tárgyalás is. Trump néhány nappal azután látogat a kínai fővárosba, hogy Hszi a kommunista párt kongresszusa nyomán várhatóan megkezdi második elnöki mandátumát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Koronvírusos lett Koszovó miniszterelnöke

Koronvírusos lett Koszovó miniszterelnöke

A világhírű magyar tudós, akiből nem tudott kémet csinálni a kommunista belügy

A világhírű magyar tudós, akiből nem tudott kémet csinálni a kommunista belügy

Európa megemlegetheti, ha Nyugat-Afrika a franciák Afganisztánja lesz

Európa megemlegetheti, ha Nyugat-Afrika a franciák Afganisztánja lesz