szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A tavalyi orlandói támadás tartotta eddig a szomorú rekordot. Terrortámadásban jóval kevesebben halnak meg Amerikában, mint lövöldözésben. És még egy megdöbbentő adat. Amerikában több ember halt meg békeidőben lőfegyverektől, mint az eddigi összes háborújában.

Vasárnap este egy 64 éves férfi lövöldözött a Las Vegas-i Mandalay Bay Hotelnél, a támadásban legalább ötvennyolcan meghaltak, ötszáznál is több a sérült. A férfi egy szálloda 32. emeletéről fesztiválozókra nyitott tüzet, a szobájában több fegyvert találtak a rátörő rendőrök, akik lelőtték.

A mostani a legvéresebb fegyveres támadás az Egyesült Államokban. Tavaly június 12-én a floridai Orlandóban egy melegbárba tört be egy felfegyverzett férfi, aki 49 emberrel végzett és 53-at sebesített meg. A magát iszlám harcosnak nevező merénylőt a rendőrök lelőtték.

Tanulságos számsorokat olvashatunk ki az amerikai fegyveres támadások statisztikáiból - a BBC cikke ír ezekről. A lőfegyverrel elkövetett tömeggyilkosságok száma (az olyan lövöldözéseket veszik ide, amelyek során négy vagy annál több ember meghal, megsebesül, akár maga az elkövető is) - például csak 2015-ben 372 ilyen történt Amerikában, 475 ember életét oltva ki. (A BBC itt a Mass Shooting Tracker adataiból indult ki.)

Egyes kutatások szerint Amerikában a lőfegyverek által 1968 és 2011 között több ember halt meg, mint Amerika összes (államok közötti és polgár)háborújában. Utóbbiakban 1,17 millió ember halt meg, lőfegyverek által pedig 1,38 millió. Csak 1981 és 1998 között 620 525 ember halt meg.

2001 és 2011 között éves szinten a lőfegyverek által megölt emberek száma 11-12 ezer között mozgott, míg a 9/11-es támadássorozat (melyekben 3000 ember vesztette életét) után éves szinten átlag 31 ember halt meg terrorizmus áldozataként.

A Las Vegas-i atrocitást nem veszik terrortámadásnak, ugyanakkor Amerikában 2001. szeptember 11. és 2016. december 31. között 225 ember halt meg terrorista támadásban a politifact.com statisztikái szerint. Ebből 106 halt meg az amerikai szélsőjobboldali terroristák, 119 pedig iszlamisták támadásaiban, (utóbbiak közül csak a 2016-os orlandói támadás során, ahogy írtuk, 49 ember halt meg).

Az elmúlt évtizedek legvéresebb amerikai ámokfutásai

1966. augusztus 1. - A Texasi Egyetem egyik tornyából egy ámokfutó több mint egy órán át lövöldözött a járókelőkre, és megölt 14 embert.
1984. július 18. - A kaliforniai San Ysidróban, egy gyorsétteremben egy 41 éves férfi válogatás nélkül agyonlőtt 21 embert. A támadóval egy rendőr végzett.
1991. október 16.- Egy munka nélküli férfi a texasi Killen városának népszerű vendéglőjében 23 embert meggyilkolt, majd magával is végzett.
1999. április 21.- A coloradói Columbine középiskolájában két tizenéves diák ámokfutása közben golyókkal, kézigránátokkal és plasztikbombákkal 13 embert lőtt le, majd öngyilkosságot követett el. 
2007. április 16. A Virginiai Műszaki Egyetemen egy diák 32 embert ölt meg, ez a legsúlyosabb mészárlás, amely amerikai iskolában történt.
2009. április 3. - A New York szövetségi állambeli Binghamton egyik közigazgatási épületében 13 embert lőtt le egy férfi.
2009. november 5. - A texasi Fort Hood katonai bázison a hadsereg egyik pszichiátere Allahu Akbar! (Isten hatalmas) felkiáltással nyitott tüzet bajtársaira, akik közül 13-mal végzett, 42-t megsebesített. Ez volt a legtöbb halálos áldozattal járó tömeggyilkosság, amelyet amerikai támaszponton valaha is elkövettek.
2012. július 20. - A Colorado állambeli Aurora egyik mozijában egy Batman-film éjféli premierjén egy 27 éves férfi 12 embert megölt, 70-et pedig megsebesített.
2012. december 14. - A Connecticut szövetségi állambeli Newtownban egy 20 éves férfi 26 embert, köztük 20 gyereket ölt meg egy iskolában. A támadó végül magával is végzett.
2015. december 2. - A kaliforniai San Bernardinóban egy szociális központban 14 emberrel végzett egy házaspár, akik ugyan elmenekültek a helyszínről, de néhány órával később agyonlőtte őket a rendőrség.
2016. június 12. - A floridai Orlando egyik melegbárjában egy géppuskával felfegyverzett férfi a legvéresebb amerikai ámokfutás során 49 emberrel végzett és 53-at sebesített meg. A magát iszlám harcosnak nevező merénylőt a rendőrök lelőtték.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Világ

Lövöldözés Las Vegasban: öngyilkos lett a támadó

Egy 64 éves férfi lövöldözött a Mandalay Bay Hotelnél, a támadásban legalább ötvennyolcan meghaltak, ötszáznál is több a sérült. A férfi egy szálloda 32. emeletéről fesztiválozókra nyitott tüzet, a szobájában több fegyvert találtak a rátörő rendőrök. A merénylő végzett magával.

Hadházy hiába kérdezte meg Müllertől, hogy hány koronavírusost ápolnak egyes kórházakban

Hadházy hiába kérdezte meg Müllertől, hogy hány koronavírusost ápolnak egyes kórházakban

Egy elromlott vezeték miatt kevesebb gáz jön az országba

Egy elromlott vezeték miatt kevesebb gáz jön az országba

A német autógyártás túlságosan függ Kínától?

A német autógyártás túlságosan függ Kínától?