szerző:
MTI

Az első világháború előtt több ezer koponyát vittek az afrikai gyarmatokról Berlinbe. A szakemberek most nagy feladatra vállalkoznak: megpróbálják ezeket valahogy azonosítani úgy, hogy az eredeti dokumentáció nagy része már nincsen meg.

Több mint 1000, Németország egykori kelet-afrikai gyarmatáról Berlinbe került koponya eredetét vizsgálják egy nagyszabású nemzetközi projektben, hogy indokolt esetben visszaadhassák azokat az eredeti tulajdonosoknak.

Német kutatók körülbelül 6000 ember koponyát hordtak össze a Berlini Néprajzi Múzeumban a 19. és a 20. század fordulóján, ezek később a Charité berlini egyetemi klinika antropológiai gyűjteményeibe kerültek, a kórháztól hat éve vette át a gyűjteményt a Porosz Kulturális Javak Alapítványa, amely lényegében a berlini állami múzeumokat és más kulturális intézményeket tömöríti.

Mára 5000 emberi koponya maradt fenn, ezekből csaknem 1100 lehet azoknak a száma, amelyeket Felix von Luschan (1854-1924) orvos és antropológus az egykori Német Kelet-Afrikából, a mai Ruanda, Burundi és Tanzánia területéről gyűjtött össze az első világháború előtt. Az emberi maradványokon Németországban végzett vizsgálatok akkoriban azt a célt szolgálták, hogy alátámasszák a fehér faj felsőbbrendűségét.

A csütörtökön elindított kétéves projektben német tudósok az afrikai országok kutatóival közösen, aprólékos munkával megpróbálják tisztázni minden egyes feltételezett kelet-afrikai koponya eredetét, és visszaadják azokat az érintett országoknak, ha kérik. A csontok azonosítása és visszaadása a leszármazottaknak gesztusértékű lehet.

Az azonosítási programot bejelentő csütörtöki sajtóeseményen Ruanda németországi nagykövete, Igor Cesar elmondta, hogy országa csak a közelmúltban, 2016-ban szerzett tudomást ezeknek az emberi maradványoknak a létezéséről. Korainak mondta, hogy visszaköveteljék a koponyákat, szerinte előbb tisztázni kell az eredetüket, és "aztán majd meglátják". Megjegyezte, hogy a német gyarmati időkben hazájában még nem léteztek temetők, a holtakat a házak közelében földelték el.

A jelenleg a Berlini Őstörténeti Múzeumban őrzött koponyák közül a feltételezések szerint 986 származhat Ruandából, 41 Tanzániából, 4 Burundiból, 54-ről pedig csak az állapítható meg, hogy kelet-afrikai eredetű.

A koponyák nagyon rossz állapotban kerültek az alapítványhoz 2011-ben, fáradságos munkával kellett megtisztítani és konzerválni azokat. Ugyanilyen aprólékos munka lesz a származás tisztázása, mivel a gyűjtemény eredeti dokumentációja a legtöbb esetben már nincs meg.

Németországnak az I. világháborút lezáró békeszerződés alapján kellett lemondania egykori afrikai és csendes-óceáni gyarmatairól.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!