szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egyelőre nem tudni, mi történik akkor, ha Kurdisztán vezetése nem reagál a követelésekre.

Fuád Maszúm iraki államfő pénteken a kurd autonóm területen található észak-iraki Szuleimáníja városába utazott, hogy ott átadja az iraki autonóm Kurdisztán vezetésének Bagdad ultimátumát a Kirkukkal kapcsolatos helyzet rendezésére vonatkozóan - tájékoztatott a Rudau kurd televízió pénteken.

A televíziós csatorna értesülései szerint a Haider al-Abádi iraki kormányfő vezette kormány a rendezésre vonatkozó, hat követelést megfogalmazó listát terjesztett elő, teljesítésükre pedig helyi idő szerint vasárnap hajnali 2 óráig adott időt.

Az egyik legfőbb pont szerint Bagdad követeli Nadzsm ad-Din Karím kirkuki kormányzó leváltását, akinek elmozdítását azután szavazta meg az iraki parlament, hogy az olajban gazdag tartomány ideiglenes tanácsa úgy döntött: Bagdad ellenkezése ellenére a tartomány területén is megtartják a kurdok függetlenségi népszavazását szeptember 25-én.

Az ultimátum értelmében ezenkívül az iraki Kurdisztán hadseregének, a pesmerga tagjainak át kell adniuk az iraki kormányerőknek a Kirkuk kormányzóság azonos nevű székhelyének repülőtere, a K-1 nevű légibázis és a kormányzóság összes olajmezője fölötti ellenőrzést, és be kell szolgáltatniuk az Iszlám Állam dzsihadista szervezettől szerzett hadizsákmányukat.

A Rudau beszámolójában nem tért ki arra, hogy milyen intézkedések követhetik Bagdad részéről azt, ha Erbíl megtagadja az iraki kormány követeléseinek teljesítését.

A kurd televízió által közölteket az iraki elnöki hivatal még nem erősítette meg. Az ultimátum hírét egyelőre sem Bagdad, sem Erbíl nem kommentálta.

A pesmerga főparancsnoksága csütörtökön elutasította a bagdadi központi vezetéssel szövetséges, többségében síita milíciákat tömörítő Hasd es-Saabi (Népi Mozgósítási Erők) követelését állásai feladására Kirkuk tartományban - közölte Dzsaafar Sejk Musztafa, a kurd erők egyik parancsnoka. Elmondta: a kurd erők válaszul megerősítették katonai jelenlétüket a térségben, elkerülendő - mint fogalmazott - a helyzet elmérgesedését.

Habár az olajban gazdag Kirkuk tartomány nem része az iraki autonóm Kurdisztánnak, ott is megtartották a szeptember 25-i kurd függetlenségi népszavazást. Az iraki kormány válaszul a népszavazásra számos gazdasági és jogi intézkedést hozott, hogy elszigetelje a kurd területeket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!