szerző:
G. M.
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Kancellárváltás lesz minden jel szerint Ausztriában. Az eddigi legerősebb párt, a baloldali SPÖ történelmi mélypontja körül táncol az előrejelzések alapján. Sebastian Kurz és az ÖVP örülhet, és minden bizonnyal a populista FPÖ-vel alakít majd kormányt. Ausztria tovább tolódott jobbra.

Új politikai kultúrát kell kialakítanunk, nagy a felelősségünk, a mozgalmunkat sikerre kell vinni

– mondta Sebastian Kurz este 7 óra felé az ünneplő ÖVP előtt.

Az osztrákok hatvan százaléka az FPÖ programjára szavazott

– mondta az ORF kérdésére Heinz-Christian Strache, és ezzel a populista FPÖ listavezetője arra utalt, hogy a konzervatív ÖVP is magáévá tette a bevándorlásellenes politikájukat. Frappáns állítás, de nézzük az eredményeket.

Kurz érkezik szavazni
©

Kora este, 5 órakor bezártak az osztrák szavazókörletek, a határidő előtt a választásra jogosultak 79,4 százaléka adta le szavazatát. Zárás után fél óránként adtak közre becsléseket. A közszolgálati ORF az alábbi az adatokat tette közzé 19:33-kor a pártok 2013-as erősorrendjét követve a szavazatok 91 százalékának figyelembe vételével:

 • SPÖ - a szociáldemokraták: 26,8% (változatlan)
 • ÖVP - a konzervatívok: 31,6% (+7,7)
 • FPÖ - a populisták: 26% (+5,5)
 • Grünen - a zöldek: 3,9% (-8,6)
 • NEOS - a liberálisok: 5,1% (+0,2)
 • Pilz-lista - a zöldekből kiváltak: 4,3% (új szereplő)

A mandátumeloszlás a becslések alapján a pártok erősorrendjében:

 • ÖVP: 62
 • SPÖ: 52
 • FPÖ: 51
 • NEOS: 10
 • Pilz: 8
 • Zöldek: 0

Ausztriában 4 százalékos parlamenti küszöb van. A becslés hibahatára és a sok levélszavazó miatt egyelőre reménykedhetnek a Zöldek. Korábban bent látták a pártot még a kutatók, lehet, csak csütörtökre derül ki a mandátumeloszlást is befolyásoló kérdés. Hasonlóan kérdőjeles, hogy az FPÖ megelőzi-e még a az SPÖ-t?

Christian Kern a választások estéjén. Még 9 év?
©

A nagy meglepetés a Zöldek lehetséges kiesésén túl ezzel elmaradt, ugyanis ezt az eredményt mutatták előre a közvélemény-kutatók is. Az ÖVP már ünnepel, bár a fiatal külügyminiszter által teljesen újraszabott konzervatív párt talán ennél is jobb eredményt várt. Az FPÖ-nél is nagy volt az öröm 5-kor, akkor úgy tűnt: történetük során másodszor megszerzhetik a második helyet. Az SPÖ történetének legrosszabb eredményéhez közel egyensúlyoz. Egyelőre reménykedhetnek, hogy a végén megmarad előnyük az FPÖ előtt.

Egy jobboldali előretörés ellenére erősödni tudtunk

– mondta Kern, aki az osztrák államvasutak éléről igazolt egy éve a politikába, és a jelek szerint az ellenzéki padsorokban is vezetné pártját. Az ORF-nek azt mondta: tíz évet szán a politikára, még 9 előtte van. Vasárnap este úgy tűnt, az SPÖ keménymagja nyitott is erre.

Érdekes módon a Zöldek lehetséges kiesésével mind a három nagy párt növelné mandátumszámát az új parlamentben. Az ökopárt drámáját jól mutatja, hogy év elején iktatták be Ausztria első zöld elnökét. Alexander Van der Bellen kezében most a döntés, kit bíz meg kormányalakítással. A hagyományok szerint a legerősebb párt vezetőjét. Ahogy maga Van der Bellen bejelentette: megvárja a csütörtöki hivatalos végeredményt, de már gratulált Kurznak a győzelméhez.

Mi jön most? A számok egyértelműek: a kicsik kiestek a koalíciós számolgatásból, a három legnagyobb pártból kettő képes kormányt alakítani. Lépéselőnyben Sebastian Kurz van, aki a jelek szerint választhat magának partnert. Miután az ÖVP-t saját igényeire szabta a fiatal külügyminiszter, most dönthet, hogy az eddigi nagykoalíciót folytatná fordított erősorrendben, vagy a populistákkal próbál kormányozni. Ilyenre eddig egyszer volt példa, amikor Wolfgang Schüssel állapodott meg a néhai Jörg Haiderrel.

Strache érkezik szavazni
©

Minek van esélye? Szinte csak az ÖVP-FPÖ-koalíciónak. Kurz ugyanis azzal érvelt az előrehozott választások mellett, hogy az együttműködés a szociáldemokratákkal már nem működik. Furcsán nézne ki, ha ezek után újra összeállnának Christian Kern most elbukott kancellár pártjával. A harmadik lehetőség az lenne, ha az FPÖ és az SPÖ állna össze Kurzcal szemben. Ennek a lehetősége azonban a nullával határos, pláne ha a végén az FPÖ végezne a második helyen, hiszen akkor a szocdemeknek kéne kancellárrá választaniuk a szélsőjobbos Heinz-Christian Strachét.

Lesz botrány? Amikor 2000-ben megalakult az ÖVP-FPÖ-kormány, az Európai Unió szankciókat vezetett be. Erre idén kevés esély van, hiszen az FPÖ azóta tartományi szinten sok helyen hatalmon van, Burgenlandban például a szociáldemokratákkal szövetségben.

A fenti becslés tartalmazza a levélben szavazók döntését is, amelyből idén minden eddiginél több volt, hiszen 800 ezernél is többen jelezték, hogy élnének ezzel a lehetőséggel. Hogyan készült a becslés? Este 5 órakor mintegy 1500 vidéki település adatai érkeztek be. Ezeket az eddigi választások eredményei alapján vetítették ki a nagyvárosokra. Azóta félóránként van új adat, ezeknél a feldolgozott szavazatok alapján becslik meg a 100 százalékot. Ahogy halad az idő, úgy lesz tehát az eredmény egyre pontosabb.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!