szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A spanyol kormány szombaton megindítja a Katalónia autonómiájának felfüggesztésére irányuló folyamatot.

A spanyol miniszterelnök hivatala közölte, hogy a kabinet hamarosan összeül, hogy aktiválja az alkotmány 155. cikkét, amely lehetőséget ad Madridnak, hogy ideiglenesen felfüggessze a tartomány önrendelkezését, és ellenőrzése alá vonja annak irányítását.

Mariano Rajoyék ezt azután jelentették be, hogy lejárt az általuk kitűzött határidő: csütörtök délelőtt 10-ig adtak időt a katalán vezetésnek, hogy megválaszolják, kinyilvánították-e október 10-én a tartomány függetlenségét vagy sem.

Carles Puigdemont katalán elnök válaszolt ugyan a madridi felszólításra, de megint nem egyértelműen. Közölte, hogy a múlt kedden a parlamentjük nem szavazott formálisan a függetlenségről, a három függetlenségpárti párt képviselői azonban aláírtak egy nyilatkozatot, amelyben kinyilvánították, hogy "a Katalán Köztársaság független, szuverén, demokratikus és szociális jogállam".

Azt is közölte az elnök Rajoy-jal, hogy a regionális parlament szavazást tarthat Katalónia függetlenségének kinyilvánításáról, ha a madridi központi kormány "továbbra is akadályozza a párbeszédet, és folytatja az elnyomást".

A spanyol kormány ugyanakkor csak akkor hajlandó tárgyalni a katalán vezetéssel, ha Puigdemondt elengedné a függetlenség ügyét, vagyis álláspontjuk szerint "visszatérnének a törvényességhez".

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!