szerző:
hvg.hu

Esküdtszéki tagnak hívták be a volt amerikai elnököt, várhatóan már jövő hónapban eleget tesz a kötelezettségének.

Szülővárosában, Chicagóban fog beülni az esküdtek közé Barack Obama volt elnök. Azt még nem tudni, hogy bűntető- vagy polgári perben kell-e majd megjelennie.

Az angolszász jogrendszerben működő esküdtszék felesketett tagjainak jellemzően az a feladata, hogy elfogulatlanul, részrehajlás nélkül állapítsa meg, hogy egy vádlott bűnös vagy nem bűnös. Az esküdtszék tagjait alkalomszerűen választják meg.

A tárgyalásokon külön ügyelnek majd Barack Obama biztonságára. Esküdtként napi 17.20 dollárt kap majd a szolgálataiért. A jogi környezet valószínűleg ismerős lesz neki, hiszen a Harvardon szerezte meg a jogi diplomáját, majd Chicagóban dolgozott ügyvédként.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!