szerző:
hvg.hu

Igyekeznie kell annak, aki az ausztrál bennszülöttek kérése ellenére még fel akar kapaszkodni a szentnek tartott hatalmas sziklára. A mászást ugyanis két év múlva betiltják.

Az Ausztrália közepén lévő, vörösen izzó hatalmas homokkő, az Uluru megmászása 2019 októberétől tiltva lesz – erősítették meg a helyi hatóságok. A sziklatömbnek otthont adó nemzeti park igazgatótanácsa a bennszülöttek érzékenységére hivatkozva döntött a korlátozásról.

A bennszülöttek számára ugyanis szent helyről van szó, és a helyiek régóta kérik a turistákat, hogy ne menjenek fel a monolit sziklára. Az Ulurut évente több, mint negyedmillióan látogatják meg, és az utóbbi években folyamatosan csökkent a mászok száma. De a legfrissebb adatok szerint 2011 és 2015 között az odalátogatók 16 százaléka fittyet hányt a helyiek kérésére, és felmászott a több száz méter magas természeti képződményre.

A bennszülöttek szerint a hely nem játszótér, és nem is Disneyland. A tiltásban azonban a hatóságok szerint biztonsági okok is szerepet játszottak. Az 1950-es évektől legalább 35 ember vesztette életét a sziklán, főként a zordra forduló időjárás miatt.

Az Uluru a Világörökség része, és az őslakosok 1985-ben kapták vissza az ausztrál kormánytól.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!