szerző:
hvg.hu

Korábban Frank-Walter Steinmeier szövetségi elnök a kormányalakítási munka folytatását sürgette, miután összeomlottak a korábbi tárgyalások.

Ha a kisebbségi kormányzás és az újabb választások megtartása közül lehet választani, jöjjön az utóbbi – közölte hétfő délután Angela Merkel. A német kancellár hozzátette: azután sem lát okot a lemondásra, hogy vasárnap a liberális FDP úgy döntött, kiszáll a koalíciós tárgyalásokból. Ezzel eldőlt, hogy nem alakulhat meg a "Jamaica-koalíció".

Az október 18-án kezdett egyeztetésnek arra hivatkozva vetett véget az FDP elnöke, hogy nincs elég bizalom a négy párt között és elképzeléseik nem hangolhatók össze kellőképpen. "Jobb nem kormányozni, mint rosszul kormányozni" – jelentette ki Christian Lindner. A másik három párt szerint volt esély a megegyezésre.

Frank-Walter Steinmeier szövetségi elnök a tárgyalások összeomlása után hétfőn sürgette a pártokat, hogy vizsgálják felül álláspontjukat és legyenek kompromisszumkészek az ország érdekében.

(BBC)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Bauer Tamás Világ

Bauer: A Merkel-dráma

Merkel asszony, akárcsak tizenöt éve Gerhard Schröder, azt tette, amit egy adott helyzetben egy felelős kormányfőnek tennie kellett akkor is, ha ez népszerűségvesztéssel jár.

hvg.hu Világ

Nem lesznek új választások Németországban

Valahogy fel kell állnia egy kormánynak, erre utalt Frank-Walter Steinmeier szövetségi elnök hétfői sajtótájékoztatójában. Azzal kezdte, hogy elismerte, a kormányalakítás mindig is nehéz feladat volt, talán a legnehezebb, amit a választó a politikusoknak adhat.