szerző:
hvg.hu

Lemondott a zimbabwei elnök – jelentette be a zimbabwei házelnök kedden. A BBC szerint Robert Mugabe levélben közölte döntését.

A hírügynökségi jelentések szerint a 93 éves Mugabe önként mondott végül le. Az előző napokban még nem volt hajlandó erre. A BBC tudósítása szerint a bejelentése ezért meglepetésszerűnek tekinthető, és éppen akkor derült ki, amikor a képviselők az idős elnök elmozdítását célzó alkotmányos eljárás megindításával kapcsolatban vitáztak a parlamentben.

A friss jelentések szerint Jacob Mudenda házelnök a bejelentéssel be is rekesztette az államfő alkotmányos eltávolítását célzó eljárás vitáját folytató parlamenti ülést. A képviselők ujjongással fogadták a házelnök bejelentését, és a Zimbabwét 37 éve irányító elnök lemondását üdvrivalgással fogadta az ezt követelő többezres tömeg is a törvényhozás épületénél.

A kormányzó Zimbabwe Afrikai Nemzeti Szövetsége – Hazafias Front (ZANU-PF) korábban hétfő délig adott időt Mugabének arra, hogy önként lemondjon, különben alkotmányos eljárás keretében kezdeményezi leváltását. Az elnök azonban ezt nem tette meg, sőt, közölte, hogy kedd reggelre kabinetülést hívott össze.

A kormánypárt hétfőn ezután bejelentette, hogy kedden indítványt terjeszt be a Robert Mugabe elmozdítását célzó alkotmányos eljárás megindítására. Egyben hivatalosan is értesítették a múlt heti katonai puccs idején házi őrizetbe helyezett Mugabét, hogy megfosztották pártelnöki tisztségétől.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!