szerző:
MTI

A pápua új-guineai rendőrség behatolt a manusi menekülttáborba, hogy felszámolja, és kiűzze azt a négyszáz embert, akik nem akarják elhagyni a létesítményt. A szembeszegülő menekülteket őrizetbe vették.

A rendőrök, akárcsak két héttel ezelőtt, most ismét el akartak kobozni mindent a táborból, amivel a menedékkérők önfenntartásukat biztosították. Az egyik migráns szerint 20-25, egy másik szerint 30-40 férfit vettek őrizetbe. Közöttük van Behrúz Bucsani iráni kurd újságíró, aki már négy éve élt a táborban, ő a szószólójuk. Egy táborlakó azt írta a Twitteren, hogy a rendőrök Bucsanit kifejezetten el akarták vinni.

Peter Dutton ausztrál bevándorlási miniszter egy csütörtöki rádiónyilatkozatában megerősítette, hogy Manus szigetén rendőri akció van folyamatban a megszüntetésre ítélt menekülttábor felszámolására.

©

A manusi táborban maradtakat három másik táborba akarják költöztetni, köztük egy olyanba, amelyre Dutton miniszter szerint az ausztrál adófizetők 10 millió ausztrál dollárt (2 milliárd forint) költöttek.

Jogvédők szerint azonban ez a tábor még nincs készen, nem tud migránsokat fogadni.

A migránsok attól félnek, hogy a helyi lakosok megtámadják őket az új táborokban, valamint attól tartanak, hogy előbb-utóbb azokból is elköltöztetik őket, akár egy másik szegény országba.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ab: A jegybank legyőzte a Kúriát is

Ab: A jegybank legyőzte a Kúriát is

Szabadon engedték a Momentum rabosított alelnökét

Szabadon engedték a Momentum rabosított alelnökét

„A producerem eleinte sikított, hogy ne”

„A producerem eleinte sikított, hogy ne”

Ezer "idejétmúlt" embert rúgnak ki a francia közszolgálati médiából, máshol is karcsúsít Macron

Ezer "idejétmúlt" embert rúgnak ki a francia közszolgálati médiából, máshol is karcsúsít Macron

Nem gyógyult meg Kapás Boglárka, nem tud indulni a vb-n

Nem gyógyult meg Kapás Boglárka, nem tud indulni a vb-n

Meghalt a szövegszerkesztő feltalálója

Meghalt a szövegszerkesztő feltalálója